У Старокостянтинові тепер доведеться обирати: отримувати тепло чи гарячу воду. Одночасно надати такі послуги місцеве комунальне підприємство «Тепловик» не може. Тому повідомили: гарячої води не буде, бо мусять економити кошти.

Підприємство отримало щомісячні ліміти на газ за ціною 7,42 гривні за кубометр, і це має йти на опалення помешкань побутових споживачів. Якщо блакитне паливо використовувати ще й на підігрів води, то місячної норми не вистачить. Тоді для опалення доведеться використовувати додатковий дорогий газ, ціна якого в жовтні становить 24,9 гривні за кубометр. Вірогідно, що надалі вона підвищуватиметься.

Комунальники переконані, це призведе не тільки до збитків підприємства, а й до підвищення тарифів і додаткових витрат для побутових споживачів. Сподіватись на допомогу міського бюджету також не доводиться, оскільки на такі витрати кошти в ньому не передбачено. Щоб теплими були батареї у помешканнях містян, у «Тепловику» разом з місцевою владою вирішили зекономити на гарячій воді.

З проблемою безгрошів’я стикнулись комунальні підприємства й інших населених пунктів краю. Щоб її розв’язати, в обласному центрі вирішили позичити гроші під заставу... котельні.

Депутати Хмельницької міської ради готують рішення, щоб надати дозвіл на отримання банківських кредитів для обох теплопостачальних підприємств міста — «Хмельницьктеплокомуненерго» та «Південно-західні тепломережі».

Обидва не мають фінансових ресурсів для проведення опалювального сезону в стабільному режимі. До кінця жовтня вони повинні заплатити за газ, який використають лише в листопаді. Але за тепло, отримане в цьому місяці, споживачі розрахуються тільки в грудні. Тож закупити газ на наступний місяць тепловики не мають за що.

Міська влада вже обговорює з «Укргазбанком» можливість узяти 50 мільйонів гривень кредиту для «Хмельницьктеплокомуненерго» і ще 20 мільйонів для «Південно-західних мереж». Усі гроші одразу підуть у рахунок оплати за газ, бо інакше теплопостачальники його не отримають взагалі.

Про швидке повернення кредиту поки що не йдеться. Припускається, що гроші віддадуть уже після закінчення опалювального сезону. Крім того, комунальники змушені будуть заплатити ще й відсотки за користування грошима.

Така позика доволі ризикована. Адже невідомо, як розраховуватимуться споживачі за спожиті послуги. А це — практично єдине джерело для погашення кредиту. Щоб переконати банкірів у своїй надійності, комунальники змушені були віддати під заставу своє майно. Так, «Хмельницьктеплокомуненерго» заставило одну з котелень у центрі міста.

Наприкінці вересня виконавчий комітет міськради вже затвердив вищі тарифи на послуги цього підприємства. Щоправда, йшлося лише про бюджетні установи. Від початку жовтня ціни для них зросли більш як удвічі, і тепер за гігакалорію вони платитимуть 3,4 тисячі гривень замість 1,6 тисячі. Для інших споживачів, крім населення, і релігійних організацій вартість підвищилася до 3,6 тисячі гривень.

Для цих категорій і куб гарячої води вже коштує понад 165 гривень замість 86.

Причина одна — подорожчання газу. Серпнева ціна газу для бюджетних установ та організацій у 11 тисяч гривень за тисячу кубометрів тепер у далекому минулому. Жовтневі вартості сягнули 25 тисяч. Однак окремі експерти прогнозують, що вони можуть зрости і до 40 тисяч. Через це перспектива холодної зими лякає багатьох.

Хмельницька область.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.