Термін експлуатації резервуарів давно сплив, а забезпечити їх надійність підприємство не в змозі. І вже почалися викиди агресивного гептилу в міське середовище.

Про це заявив генеральний директор «Південмашу» Сергій Войт у своєму листі до Міністерства стратегічних галузей промисловості України, Державного космічного агентства України (ДКА) і Дніпровської міськради.
Виконуючи рішення Міжвідомчої комісії з питань оборонно-промислового комплексу при РНБО України від 24.03.16, спільне рішення Міноборони і ДКА — наказу ДКА від 25.12.15 № 144-А, в 2016 році Міноборони передало ПМЗ 95 тонн компонентів рідкого ракетного палива, 37 тонн із яких були некондиційними. При цьому йшлося лише про тимчасове зберігання з подальшою утилізацією.

За інформацією Дніпропетровської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки й надзвичайних ситуацій (від 11.04.2019 №453/0/1-19), на території, яка може бути забруднена через розгерметизацію цистерни ємністю сорок тонн із некондиційним гептилом на території ПМЗ, можливе перебування ста тисяч людей.

На цій підставі ДСНС України підтримала рішення (протокол № 9 від 10.04.2019) про наявність загрози виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального чи державного рівня внаслідок можливого викиду компонентів ракетного палива.

Зазначимо, що гептил, або несиметричний диметилгідразин, є компонентом ракетного палива, що використовувалося у важких балістичних ракетах, здатних нести кілька ядерних боєголовок. При змішуванні з азотним тетраоксидом відбувається його займання. Саме гептилом заправлені ракети Р-36М виробництва ПМЗ, більш відомі за класифікацією НАТО як СС-18 «Сатана». До негативних якостей гептилу відносять підвищену летючість і крайній ступінь токсичності й канцерогенності. Смертельна доза — 1 мікрограм на кілограм живої ваги людини або тварини. За зовнішнім виглядом — це жовтувата рідина з характерним запахом тухлої риби. Якщо ця речовина потрапляє в ґрунт і воду, то проникає в усі «харчові ланцюжки».

Для забезпечення безпеки постановою Кабміну України від 05.12.2018 № 1014 було схвалено Державну цільову програму утилізації гептилу до 2020 року.

За його словами, підприємство не отримало відшкодування витрат на зберігання палива — це майже двадцять мільйонів гривень на рік. А нову державну програму, розробку якої контролювали Мінстратегпром і ДКА, так і не підготували.

У червні представники міністерства проінформували завод, що фінансування забезпечать в 2022 році за рахунок бюджетної програми 6381120 «Утилізація твердого ракетного палива» шляхом доопрацювання відповідних нормативних документів. Але вже наприкінці вересня стало відомо, що ці наміри реалізовані не будуть — проблему не розв’язуватимуть і наступного року.

«Південмаш» також не отримав відшкодування витрат на зберігання гептилу й не може розраховувати на нього в наступному році. Тим часом фінансовий стан підприємства дуже важкий, накопичено значний борг із заробітної плати і податків. Люди не витримують невиплати зарплати майже за рік і звільняються. Під загрозою невиконання не лише міжнародних контрактів, а й забезпечення зберігання некондиційного гептилу», — наголошує Сергій Войт.

Але найстрашніше те, що термін експлуатації резервуара, у якому зберігається гептил, вичерпано. Через відсутність коштів умови зберігання погіршуються і вже не можуть надійно забезпечувати необхідний рівень безпеки працівників підприємства й громадян у навколишніх житлових районах.

Держпідприємство потребує дієвого сприяння з боку місцевої влади й чекає на ефективні заходи від держави.

Втім, для міста в цій ситуації немає нічого нового. З таким ставленням центру до гептилової загрози Дніпро стикався ще за колишньої влади. І за ці роки не раз заявляв про можливу екологічну катастрофу і масові жертви в разі потрапляння мінімальних доз компонента палива в повітря чи ґрунт.

Так, міський голова Борис Філатов радив не сприймати це як місцеву страшилку. За його словами, для утилізації гептилу необхідні майже 35 мільйонів гривень. При цьому держава не збирається його утилізувати або виділяти для цього фінансування. Але ж для безпечного зберігання гептилу необхідний спеціальний температурний режим, забезпечення якого залежить від безперебійного постачання електроенергії — чого при заборгованості перед енергокомпаніями гарантувати ніхто не може.

По суті, це бомба сповільненої дії. Розв’язувати проблему треба негайно. Тому що потім доведеться розробляти стратегію ліквідації безпрецедентного для України лиха.

Дослівно

«Протягом терміну дії програми жоден захід не було профінансовано, жодне завдання, яке потребувало фінансування з державного бюджету, не виконано. Відповідне фінансування в 2019—2020 роках у державному бюджеті взагалі не передбачалося. Цього року розв’язання проблеми утилізації не відбувалося», — заявляє гендиректор «Південмашу».

Думка

«Єдине, що може місто — це дати «Південмашу» замовлення на виготовлення універсальної техніки для прибирання тротуарів світлофорних об’єктів. Місто готове співпрацювати з ПМЗ, але міські замовлення не врятують підприємство від прірви, на краю якої воно стоїть. При цьому, якщо флагман усього колишнього Радянського Союзу почне виготовляти умовні трактори й світлофори — це буде ганьба для всієї країни. Не можуть конструктори ракет проектувати комунальну техніку, якою важливою і потрібною вона не була б. І це точно не стане для них мотивацією залишатися працювати не лише на цьому підприємстві, а й у цій країні», — заявляв свого часу Борис Філатов.

Факт

«Уже мали місце випадки випаровування високотоксичних агресивних хімічних речовин, що несе безпосередню загрозу життю і здоров’ю населення. Ситуація вкрай небезпечна. «Південмаш» не має можливості самостійно розв’язати і проблему надійного зберігання гептилу, і проблему його утилізації», — зазначають на ПМЗ.

Дніпро

Фото з відкритих джерел.