Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова здійснила робочий візит до Республіки Вірменія.

Омбудсмен зустрілася із Захисником прав людини Арманом Татояном. Вона розповіла про складну ситуацію з додержанням прав громадян України на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей: за роки окупації від бойових дій постраждали понад 14 тисяч осіб, з яких 3,5 тисячі загинули. 426 громадян України за надуманими політично вмотивованими звинуваченнями утримуються в нелюдських умовах у місцях несвободи РФ та на тимчасово окупованих територіях України. Майже 300 осіб зникли безвісти. «450 громадян очікують свого переведення з місць несвободи тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей для відбування покарання на підконтрольній українському уряду території, але процес переведення вже два роки заблоковано», — заявила Уповноважений. Зі свого боку, Арман Татоян поділився досвідом моніторингу прав військовополонених вірмен на території Азербайджану, а також членів їхніх сімей. Сторони підписали Меморандум про співпрацю. Також Людмила Денісова та Арман Татоян разом із колегами поклали квіти до вічного вогню Меморіального комплексу Цицернакаберд в Єревані, присвяченого жертвам Геноциду вірмен 1915 року.

Людмила Денісова зустрілася також із Президентом Вірменії Арменом Саркісяном. Висловила вдячність за підтримку Вірменією рішення щодо продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на сході України. Армен Саркісян наголосив на важливості інституту Омбудсмена як органу, якому довіряють люди насамперед через реальну політичну нейтральність та незалежність.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини здійснила моніторинговий візит до пенітенціарного закладу «Армавір». Це найбільша в’язниця Вірменії, яка розрахована на перебування 1200 засуджених (майже 25 відсотків усіх засуджених у країні). Вона ознайомилася з умовами тримання засуджених, організацією надання їм медичної допомоги, харчування, дозвілля. Людмила Денісова, як повідомляє прес-служба Уповноваженого, поспілкувалась із довічно засудженим С., родина якого проживає в Україні (Запоріжжя). С. звернувся із проханням допомогти із спілкуванням з рідними, оскільки з початку пандемії COVID-19 зв’язок з ними він втратив, а також щодо надання йому можливості використовувати онлайн-інструменти комунікації. Омбудсмен пообіцяла сприяти налагодженню контактів. Крім того, звернулася до Офісу Захисника прав людини Вірменії стосовно забезпечення доступу С. до онлайн-інструментів спілкування.