Парламентарії ухвалили в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння (№ 3680-д).

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроект про енергетичну ефективність (№ 4507), який визначає основні засади державної політики у сфері забезпечення енергоефективності, підходи до формування стратегії забезпечення енергетичної ефективності будівель та економії енергії в будівлях центральних органів виконавчої влади. З цією метою передбачено як стимулювання заходів із енергоефективності, так і відповідальність за порушення відповідних вимог у цій сфері.

За основу підтримано законопроект про внесення змін до Закону «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» (щодо розвитку високоефективної когенерації, № 4527). Перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко повідомив, що цим законопроектом узгоджуються положення українського законодавства з принципами та положеннями законодавства та директив ЄС в сфері розвитку високоефективної когенерації. «Ухвалення цього законопроекту сприятиме перетворенню наявних теплогенеруючих об’єктів на високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії, ефективнішому використанню палива та зменшенню споживання енергоресурсів», — зазначив Ю. Власенко.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус підкреслив, що законопроект сприятиме зменшенню витрат палива на вироблену одиницю енергії та зменшенню її собівартості. Законопроект № 4537 у першому читанні підтримали 282 народні депутати.

Парламентарії без обговорення поправок ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до Закону «Про альтернативні види палива» (щодо розвитку виробництва біометану, № 5464) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, № 4554).

Представляючи законопроект про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (№ 6055), заступник голови Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко нагадав, що вже ухвалено новий Закон «Про електронні комунікації», однак, зазначив він, він повноцінно запрацює тільки після прийняття закону про регулятора. Крім того, ухвалення закону про регулятора є зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС. «Законопроект містить норми щодо прозорості призначення членів регуляторного органу на відкритих конкурсних засадах, незалежності в прийнятті ним рішень, відкритості та гласності процесу державного регулювання», — зазначив О. Федієнко, підкресливши, що цей законопроект створює кращі передумови для приєднання України до Єдиного європейського цифрового ринку. За експертними оцінками, інтеграція України в цей ринок забезпечить зростання експорту наших товарів до країн ЄС на понад 2 мільярди доларів США, послуг — на понад 300 мільйонів доларів США, а зростання ВВП України очікується на рівні до 12 відсотків.

Під час обговорення низка народних депутатів пропонували відправити законопроект № 6055 на доопрацювання, оскільки у них були застереження щодо процедури обрання членів цього регуляторного органу, питання щодо його незалежності та побоювання, що комісія фактично перебере на себе частину функцій судової системи. Зрештою 230 парламентаріїв підтримали законопроект у першому читанні.

Верховна Рада ухвалила низку ратифікаційних законопроектів: про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом стосовно конфіденційності та забезпечення збереження інформації (№ 0075); про ратифікацію Угоди між Україною та Фінляндською Республікою про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом (№ 0089); про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу (№ 0094); про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Естонської Республіки про технічне та фінансове співробітництво (№ 0108); про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ (№ 0011); про ратифікацію Листа про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0113); про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (№ 0120); про ратифікацію Гарантійної угоди «Проект розвитку АТ «Укрпошта»: Логістична мережа та Сільське відділення» між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (№ 0123).

Після розгляду всіх запланованих питань порядку денного Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подякував парламентаріям за прекрасний євроінтеграційний поступ та закрив позачергове пленарне засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА