Здавалося б, ну задля чого на Херсонщині дбайливо плекати креветок у штучному середовищі, якщо тут і в Чорному морі їх повнісінько? Аж ні: саме до такого експерименту вдалися на кафедрі водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету. 

Щоправда, для вирощування взяли не чорноморського рачка, а креветку Розенберга, яка мешкає в гирлах річок тропічної й субтропічної зони. Та є різниця. Якщо розмір «місцевої» креветки сягає 5—6 сантиметрів, то креветка Розенберга може досягати 25 сантиметрів. І це делікатес: за екзотичну смакоту ресторани готові платити постачальникам і по тисячі гривень за кілограм, тоді як чорноморські рачки у нас більш як 250 гривень не коштують.

— Креветка Розенберга дуже невибаглива у їжі — їй чудово підходить планктон і зоопланктон, водна рослинність, бентос (хірономіди). Всього цього в достатку у невеличких ставках, яких на Херсонщині безліч. Тож закуповувати штучний корм для неї зовсім непотрібно — висадив личинку в таку водойму, й чекай, поки вона підросте. Цю креветку вирощують вже не перший рік у різних містах України у басейнах з різним успіхом. Але продуктивність подібних аматорських міні-ферм невелика, й прибутковість сумнівна. Наше завдання — відпрацювати технологію промислового вирощування екзотичної креветки з високим рівнем рентабельності, яка забезпечувала б гарантований прибуток, — пояснює завідувач кафедри водних біоресурсів ХДАЕУ, кандидат біологічних наук Павло Кутіщев.

Минулого літа у ставок Херсонського рибовідтворювального заводу вузівські дослідники висадили «десант» з шести тисяч личинок креветки Розенберга. Мали починати з червня, та запізнилися: доки їх придбали, доки довезли, а вже середина липня. І тим не менш, за два з половиною місяці новосели виросли до 10—12 сантиметрів (на знімку). Відтак, перший етап експерименту можна вважати успішним.

Надалі в університетській лабораторії «Перспективи аквакультури» вчитимуться створювати умови для розмноження тропічної креветки в морській воді з подальшим їх вирощуванням до товарної маси.

Науковці впевненні, що новітні технології зацікавлять не тільки підприємців, котрі бажають створювати свої креветкові ферми та заробляти на цьому, але і майбутніх студентів, з числа тих, хто планує працювати в аквакультурній сфері.

Херсонська область.

На знімках: екзотичні креветки Розеберга, вирощені херсонськими науковцями.

Фото Павла КУТІЩЕВА.