Також за цей час зафіксовано 734 летальні випадки — це найвищий показник добової смертності від початку пандемії.

Найближчим часом до червоної зони карантину потраплять ще п’ять областей: Житомирська, Луганська, Львівська, Хмельницька та Чернігівська. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Ця епідзона вже «увімкнена» для Херсонської, Одеської, Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Сумської, Миколаївської та Рівненської областей.

Міністр констатував: ситуація з госпіталізацією ковідних хворих набирає загрозливих обертів. У двох регіонах (Донеччина й Запоріжжя) зайнято 80% ліжок із киснем. А по країні цей показник становить 66%. За словами В. Ляшка, локдаун запровадять, якщо всі області дійдуть до червоного рівня епіднебезпеки.

З 8 листопада нещеплених держслужбовців та працівників, для яких МОЗ визначило обов’язковість вакцинації від COVID-19, відсторонюватимуть від роботи. Відповідні зміни до постанови КМУ № 1236 оприлюднено на Урядовому порталі. Це стосується працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та освітніх закладів. Від того самого дня, за словами очільника МОЗу, людям із протипоказаннями до вакцинації від COVID-19 почнуть видавати відповідні довідки.

А ось медичні працівники поки що не потрапили до списку осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації проти коронавірусу. Як пояснив профільних міністр, їх відсторонення від роботи в разі відмови від імунізації може призвести до ризиків нестачі медперсоналу.

МОЗ продовжує закликати громадян приходити до центрів вакцинації. А медики стверджують, що серед тяжких пацієнтів ковідних реанімацій 98% не мають щеплення від коронавірусу.

Водночас, за інформацією департаменту комунікації Національної поліції, протягом минулого тижня слідчі та дізнавачі Нацполіції розпочали понад 80 кримінальних проваджень за фактами підробки результатів ПЛР-тестів та сертифікатів вакцинації від COVID-19. З них 65 фактів виявили працівники Державної прикордонної служби під час перевірки документів при перетині державного кордону.

Зі свого боку Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, Офіс Генерального прокурора бере під особистий контроль справи про підроблені сертифікати про вакцинацію від коронавірусу. За її словами, фейкові сертифікати — це «гра в рулетку з повним барабаном»: «За постріли з цієї зброї ми змусимо відповідати продавців і покупців «липи».

«Підробна довідка — пропуск скоріше в реанімацію, у кращому разі, до поліцейського чи прокурора, ніж на моря, у транспорт чи якісь установи», — написала І. Венедиктова на своїй сторінці у Фейсбуці.

Раніше в ефірі ICTV вона повідомила, що кримінальні провадження проти колишнього очільника МОЗу Максима Степанова продовжують розслідувати. М. Степанова відправили у відставку 18 травня 2021-го: причина — провалена кампанія з вакцинації від коронавірусу. Ще в лютому 2021 року НАБУ і САП почали розслідування закупівлі вакцин за невиправдано високою ціною.