Через це у чотирьох селах громади — Банилів, Коритне, Бережонка, Бережниця — газу проти зими нема.

На численні звернення і вимоги мешканців обласна влада не реагує. Нічого не роблять і газівники «Чернівцігаззбуту», щоби відновити газогін Джурів — Банилів. Але крім самої роботи газівників, ще потрібно провести руслорегулюючі роботи на ділянці річки, над якою проходить газова труба.

Після обговорення громада прийняла консолідоване рішення, яке підтримав і голова Василь Соломко, поставити керівництву буковинської влади жорсткий ультиматум.

Або вона робить усе, щоб за 10 днів розпочати роботи з відновлення обірваної паводком нитки газового переходу Джурів — Банилів, щоби громада могла перезимувати, або ж мешканці вдадуться до масових акцій протесту з перекриванням доріг і пікетами.

Ключовою у напрацьованому зверненні є вимога за 10 днів відновити подачу газу до всіх домогосподарств Банилівської ОТГ у чотирьох селах.

Крім того, люди вимагають до 1 листопада встановити п’ять розвантажувальних електропідстанцій для вирівнювання напруги, щоби вони могли підстрахуватися на випадок нових аварій на газогоні.

Як бачимо, вимоги нагальні, жодних завищених вимог до голови ОДА Сергія Осачука селяни не виставляють.

У разі, якщо обласна влада і цього разу не дослухається до громади, її мешканці розпочнуть з 1 листопада безстрокові акції протесту. Крім того, буде надіслане колективне звернення до ДБР щодо притягнення до відповідальності всіх посадових осіб, які допустили таку бездіяльність у питанні відновлення газопостачання у їхні села.

Люди вважають, що мають повне право згідно з ч. 1 ст. 11 Європейської конвенції «Про захист прав людини та основних свобод» від 1950 року та згідно зі ст. 39 Конституції висловлювати рішучий протест такій ганебній поведінці влади. І тих, хто конкретно відповідає за ліквідацію аварії, що сталася через паводок 28.06.2020 року.

І йдеться, наголошують громадяни у заяві щодо пікетування та мітингів, про тисячі споживачів газу, включно зі школами, дитсадками, медичними закладами на тлі суттєвого погіршення ситуації з коронавірусом.

Вони вимагають повної заміни газопроду на території сіл Банилів —Джурів. Та відновлення безперебійного газопостачання всіх домогосподарствв Банилова, Бережниці, Коритного, Бережонки на час ведення необхідних руслорегулюючих робіт.

У разі невиконання цих справедливих вимог громада з 1 листопада перекриватиме трасу Івано-Франківськ — Чернівці у селі Дубівці з 8:00 до 19:00 години, йдеться у зверненні щодо пікетування, відправленому голові Вижницької РДА Михайлові Чорнею, голові Вижницької райради Михайлові Андрюку, начальнику ТОВ «Чернівцігаззбут» Олександрові Рогатиновичу, начальнику вижницької поліції Олексієві Киселиці та, звісно, голові ОДА Сергієві Осачуку.

Окремим пунктом люди вимагають від газівників припинити абсурдні грабіжницькі нарахування за транспортування газу, бо вже другий рік, не маючи блакитного палива у домівках, платять за повітря.

Вони готові їхати і до Києва. Морозити дітей у домівках і школах цієї зими вони не дадуть, заявляє голова Василь Соломко.

Чернівецька область.

Фото з архіву автора.