Не встиг Кабінет Міністрів України ухвалити рішення про зменшення тарифів на газ для споживачів «останньої надії», згідно з яким паливом забезпечуватимуть усіх побутових споживачів, постачальники яких збанкрутували, як обл- та міськгаззбути занервували. Усе, мабуть, через те, що раніше тариф на газ для таких клієнтів становив 16,8 грн за 1 м куб. З прийняттям урядової постанови від 25 жовтня 2021-го користувачі, які споживають газ у постачальника «останньої надії», платитимуть за зниженим практично удвічі тарифом — 7,96 грн. Ідеться, нагадаємо, майже про 600 тисяч користувачів.

А тут ще в одному з телеефірів радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль — хто її за язика тягнув? — необережно так передбачила, мовляв, «...в Україні можуть суттєво злетіти тарифи на розподіл газу...». Говорила вона це у зовсім іншому контексті. Якщо, мовляв, РФ запустить «Північний потік-2» і якщо Україною «транзиту не буде». Але хто ж дослухатиметься до таких дрібниць?

Як ми знаємо, слово — не горобець! Тим паче, сказане у час, коли ціни на блакитне паливо, як за помахом чарівної палички, злетіли так, що легше закаламутити якусь оборудку і мати більший зиск, аніж за копійку ганяти того самого горобця у чистому полі. А тут і каламутити нічого не треба, а лиш знайти гідну причину!

І що ж ви думаєте? Довго чекати не довелося. Ось вам, будь ласка!

«...«Запоріжгаз» опублікував проект структури тарифу на послуги з розподілу природного газу на 2022 рік. Згідно з документом тариф має зрости з 92 коп. — до 2,26 грн за куб. Причина — підвищення зарплати працівникам на 107% та нові статті видатків... Проект обговорювали на засіданні в облраді. Чиновники вважають, що максимум можна збільшити тариф до 98 коп. за куб...»

Цитувати далі, мабуть, немає сенсу. Скажемо лише, що раніше низка облгазів оприлюднила проекти розрахунків тарифів на розподіл природного газу в 2022 році, якими передбачається їхнє підвищення від 61% до 443%, пояснюючи це... «різким зростанням ринкової ціни природного газу».

Віддамо належне Державному регулятору, який одразу відреагував і розмістив на своєму сайті інформацію, буцімто «...повідомлення про підвищення тарифів на розподіл природного газу, які тиражуються в засобах масової інформації, не відповідають дійсності.

Згідно з чинним законодавством тарифи на послуги розподілу природного газу на наступний рік затверджуються НКРЕКП щорічно, як правило — у грудні попереднього року. Тож жодних рішень про затвердження таких тарифів на наступний рік не ухвалювалось.

За оперативними узагальненими розрахунками навіть гіпотетичне корегування тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік у середньому по Україні не має перевищувати рамки інфляційних процесів...»

Он як НКРЕКП стала на захист споживача. Тішить. Але в наступному абзаці чиновники погоджуються, що таки правда «...у проектах розрахунків, які публікуються операторами газорозподільчих мереж (обл-газів) на своїх офіційних сайтах у жовтні цього року, пропонується зростання тарифів на розподіл природного газу на 2022 рік від 61% (ВАТ «Кіровоградгаз») до 443% (АТ «Луганськгаз»)... Проте НКРЕКП затверджує не бажані тарифи і не наміри окремих компаній, а виключно економічно обґрунтовані тарифи, які відповідають інтересам усіх учасників ринку природного газу, а головне — інтересам споживачів.

Обґрунтованість усіх проектів розрахунків, наданих до НКРЕКП, буде ретельно перевірена. Досвід минулих років свідчить, що тарифи на розподіл природного газу затверджуються в розмірах, які значно нижчі, ніж попередньо розраховані операторами газорозподільчих мереж (облгазів). Немає підстав сумніватися, що так буде й цьогоріч.

Отже, наявні в ЗМІ повідомлення про нібито зростання тарифів на розподіл природного газу є неправдивими. Оприлюднені наміри операторів газорозподільчих мереж (облгазів) свідчать лише про те, що НКРЕКП змушена буде особливо уважно проаналізувати їх на предмет маніпуляцій, щоб рішення Регулятора було виключно обґрунтованим».

Як і на чию користь Нацрегулятор аналізує та приймає рішення, коментувати не будемо. Це прекрасно бачать і знають уже навіть малі діти. Не дарма їхні батьки на початку року перекривали дороги, вимагаючи адекватних та обґрунтованих тарифів. А які тарифи ухвалить НКРЕКП, щоб справді спростувати «неправдиві повідомлення про зростання тарифів на розподіл природного газу», побачимо незабаром — уже в грудні.

Тим часом експерти теж стурбовані «неправдивими повідомленнями» і наполягають, що і АМКУ має «розібратися з підвищенням тарифів на розподіл газу. Це зловживання... і намагання так компенсувати ціну на газ... і під шумок заробити...».

Хоч ціна на газ і зросла з об’єктивних причин, чому послуги з його розподілу та транспортування повинні зрости в кілька разів — не зрозуміло й необґрунтовано.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.