Про це, з посиланням на результати опитування, здійсненого дослідницькою компанією YouGov, повідомляє видання Die Welt. Із нього випливає, що ставлення німців до ядерної енергетики змінюється. Дослідники вважають, що головною причиною зміни іміджу цього джерела енергії стали високі ціни на електрику та амбіційні кліматичні цілі політиків.

Саме через різке зростання підвищення тарифів на енергоносії кожен другий житель ФРН висловлюється за відтермінування закриття шести атомних електростанцій, які ще працюють, із цим не згодні 36% респондентів, а 14% учасників опитування відмовилися говорити про таку проблему.

Цікаво, що, приміром, у вересні 2019 року під час схожого опитування шість із 10 німців виступали за припинення використання АЕС не пізніше 2022-го. Нагадаємо, що рішення про це німецький уряд ухвалив у 2011-му.

За результатами досліджень з’ясувалося: 44% з 2074 респондентів онлайн-опитування заявили, що підтримали би будівництво нових атомних електростанцій з реакторами сучасного покоління, експлуатація яких скоротила б викиди СО2 в атмосферу. А проти висловилися 42% опитаних.

Тим часом дискусії про використання атомної енергії знову й дедалі частіше стають темою різноманітних енергетичних дебатів, зокрема й кліматичних самітів світового та європейського рівня. Приміром, Франція добивається того, щоб на рівні ЄС інвестиції в атомну енергетику були класифіковані як «зелені інвестиції», оскільки це сприятиме залученню до участі в них більшої кількості приватних інвесторів.

Але проти такої пропозиції виступає Німеччина. Зокрема, депутат Бундестагу від Партії зелених Штефан Венцель заявив, що атомна енергетика — найдорожчий спосіб виробництва електроенергії, оскільки відходи від нього, які слід зберігати чи утилізувати, обтяжуватимуть Німеччину ще впродовж багатьох сотень років. За його словами, в боротьбі з кліматичною кризою країні потрібні доступні, чисті, безпечні джерела енергії, які можна використовувати в цілому світі. Особливо, враховуючи ще один аспект — поетапну відмову від використання вугілля у виробництві електроенергії до 2038 року. І лише відновлювані джерела енергії можуть це забезпечити, вважає депутат Бундестагу.

На що його опоненти заперечили, що Німеччина може й не обтяжуватися складуванням відходів від атомної енергетики, адже є інші країни, котрі не такі прискіпливі стосовно довкілля, і прийматимуть ядерні відходи у власні сховища…

Є і чимало політиків, які оцінюють ситуацію дещо по-іншому: слід всебічно обговорити питання продовження терміну експлуатації атомних електро-станцій, у тому числі й з урахуванням кліматичних цілей.

Утім, це поки що дискусії, під час яких має народитися істина…

Берлін.