Андрій Кожем’якін, Сергій Соболєв, Вадим Івченко, Юлія Тимошенко.

Рішення про відставку міністрів розглядали за скороченою процедурою, без заслуховування їхніх звітів і на підставі власноруч написаних заяв. Опозиція своє голосування аргументувала незадоволенням роботою представників Кабміну, а представники монобільшості дякували урядовцям за зроблене і наголошували на тому, що кадрові зміни необхідні для покращення ефективності роботи Кабінету Міністрів.


Олександр Завітневич, Данило Гетманцев, Олександр Копиленко.

Відкрив засідання Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. На початку народні депутати виступали з оголошеннями, заявами, повідомленнями та пропозиціями. Говорили про порушення під час проведення довиборів у парламент та місцевих виборів, які відбулися цими вихідними, про недостачу кисню в медичних закладах, де лікують хворих на коронавірус, про ситуацію в енергетичному секторі. Дебати точилися і з приводу законопроекту № 5600, яким передбачається внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів задля забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Представники опозиційних сил наголошували, що документ поставлено в порядок денний на розгляд у другому читанні всупереч Регламенту, а також на тому, що він передбачає запровадження додаткового податкового навантаження під час економічної кризи, спричиненої пандемією. Натомість народні депутати, які представляють монобільшість, наголошували, що йдеться про додаткове навантаження лише на монополістів та олігархів, від чого, мовляв, економіка лише виграє. Лунали в сесійній залі й вітання з Днем артилериста.

Тоді Руслан Стефанчук поставив на розгляд проект постанови про внесення змін до порядку денного шостої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (№ 5893 Д). Анатолій Костюх, який представляє монобільшість, зауважив, що парламент має працювати трохи більше, а відповідна постанова сприятиме підвищенню ефективності народних депутатів і дозволить їм «краще попрацювати на народ України». Натомість Артур Герасимов від «Європейської солідарності» наголосив, що його політична сила проект постанови не підтримуватиме, бо в нього не включено важливі законопроекти, спрямовані на реальне покращення життя людей в країні. Такою ж була позиція майже всіх опозиційних сил в парламенті. На підтримку змін до порядку денного знайшлося лише 183 голоси.

Сергій Шахов від імені двох фракцій виступив із закликом вакцинуватися до всіх, хто ще цього не зробив. «Ми не фахівці і не лікарі, — зауважив він, — але ми можемо дослухатися до рекомендацій спеціалістів».

Парламентарій звернув увагу на критичне недофінансування сфери охорони здоров’я. І наголосив на тому, що разом із колегами з депутатської групи «Довіра» вимагає негайного фінансування галузі з так званого ковідного фонду і звіту від профільного міністра про те, куди поділися гроші з цього фонду. Криза з медичним киснем — це тільки перша ластівка, припустив народний депутат і застеріг від наслідків подальшого недофінансування лікарень.

Далі в порядку денному стояли зміни до деяких постанов Верховної Ради стосовно нагородження парламентськими відзнаками в сфері освіти і науки (№ 6156). Автор цієї ініціативи, голова підкомітету Комітету з питань освіти, науки та інновацій Валерій Колюх поінформував, що йдеться про збільшення кількості відзнак особливо для молодих вчених. Гроші на це пропонується брати не з державного бюджету, а з того, що передбачається на фінансування діяльності апарату Верховної Ради. Зокрема — з коштів, які економляться за рахунок пропущених засідань окремими народними депутатами. Таку ініціативу підтримали представники всіх політичних сил, присутніх у залі, хоч під час обговорення і наголошувалося: це жодним чином не вирішує загальну ситуацію. Адже науковці в нашій країні отримують зарплатню меншу, аніж кур’єри, які розносять їжу, і це спричиняє відплив кадрів за кордон. У підсумку обговорення постанова набрала 345 голосів і була схвалена в цілому.

Тоді на голосування поставили питання про продовження пленарного засідання до того часу, доки не буде розглянуто законопроект № 5600. У залі таку пропозицію розкритикували. Наголошувалося, що раніше середу виключили з переліку днів, у які можна продовжувати засідання. Народні депутати зауважили, що саме на цей день заплановано засідання комітетів, на які запрошено представників Кабінету Міністрів та громадського сектору. Під час голосування з’ясувалося, що голосів для продовження засідання недостатньо, тож порядок денний залишився незмінним.

Згідно з планом, парламентарії спочатку схвалили низку змін, які стосуються усунення неточностей чи неузгодженостей у прийнятих законах. Так удосконалили зміни до деяких законодавчих актів щодо обмеження спільної роботи близьких осіб (законопроект № 2203), зміни до деяких законів стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України (законопроект № 5459-1), закон про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (законопроект № 5599). Перед тим, як народні депутати перейшли до голосування за третій законопроект, на вимогу двох фракцій виступив представник «Європейської солідарності» Микола Княжицький. Він наголосив, що під приводом «усунення неточностей» монобільшість пропонує проголосувати, фактично, за повністю змінений документ, що суперечить Регламенту. Натомість наявні в ньому протиріччя не усуваються. Утім, усі запропоновані уточнення прийняли більшістю голосів.

А тоді перейшли до кадрових питань. Народні депутати наполягали, що перед тим, як звільняти представників Кабінету Міністрів, необхідно заслухати їхні звіти. Однак Голова Верховної Ради Р. Стефанчук зауважив, що такої вимоги в чинному законодавстві немає, а всі питання розглядаються на підставі власноручно поданих заяв міністрів. Кожного з них на парламентське засідання запросили, але змусити їх бути присутніми в урядовій ложі немає можливості, наголосив очільник законодавчого органу влади. Усі питання розглядали за скороченою процедурою. Отже, у середу парламентарії звільнили Романа Абрамовського з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів. Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко подякував Р. Абрамовському за все, що тому вдалося зробити на високій посаді, а прийняття його відставки назвав «віданням шани» поважній людині. Таку пропозицію підтримали 322 народні депутати. Далі розглядали відставку Олексія Любченка з посади Першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки. Голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха теж зосередився на позитивних кроках О. Любченка і повідомив, що члени комітету не змогли дійти згоди з цього питання, тож залишили його на розсуд залу. Зал відставку підтримав 320 голосами. Олексія Резнікова з посади віце-прем’єр-міністра — міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій звільнили 329 голосами. Олега Уруського з посади віце-прем’єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості України — 342 голосами. А відставку Андрія Тарана з посади міністра оборони підтримав 341 парламентарій.

Народні депутати вітали з днем народження своїх колег Олега Бондаренка та Олександра Пасічного.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут