У лікарнях хворими на COVID-19 вже зайнято майже 52 тисячі ліжок із 76 тисяч наявних. Тож уряд збільшуватиме кількість ліжок та забезпечуватиме лікарні додатковим киснем. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Водночас він зауважив, що нині в реанімаційних відділеннях та відділеннях інтенсивної терапії до 99 відсотків хворих — це невакциновані громадяни. «Тому ще раз закликаю: попіклуйтеся про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних і зробіть щеплення. Це рятує життя», — сказав він.

Оцінюючи початок опалювального сезону в Україні, глава уряду за-значив, що цей процес, як завжди, супроводжується великою кількістю маніпуляцій про нібито підвищення цін на газ, про відсутність газу в газосховищах та про відключення електроенергії. «Відповідаю: у листопаді тарифи на газ, тепло, гарячу воду, електроенергію не зростають і так само вони не зростатимуть до кінця опалювального сезону», — заявив Д. Шмигаль, запевнивши, що уряд та місцева влада виконають це зобов’язання перед людьми.

За його словами, сьогодні 97 відсотків житлових будинків забезпечено теплопостачанням, на 96 відсотків підключено дитячі садочки та медичні заклади та на 95 відсотків — школи. «Є дві області, де відсоток підключених об’єктів істотно менший, — це Одещина та Херсонщина. Але у цих регіонах доволі довго було тепло, тому місцеві керівники не включали батареї. Нині в них завдання до кінця тижня запустити весь процес», — повідомив прем’єр.

Водночас Д. Шмигаль визнав, що ситуація із запасами вугілля є непростою. Зазначимо, що станом на 10 листопада на складах теплової генерації було майже 448 тисяч тонн вугілля, що на 310 тисяч тонн менше від необхідних гарантованих запасів. Загалом нині на 15 ТЕС експлуатуються лише 26 із 88 енергоблоків, а 62 енергоблоки — не працюють, в тому числі 25 простоюють через відсутність палива.

Ураховуючи складну ситуацію в енергетичній сфері, Кабмін скасував ухвалене в 2014 році рішення про ліквідацію НАК «Енергетична компанія України». «Уряд ухвалює рішення про створення вертикально-інтегрованої компанії на базі «Центренерго». Ідеться про те, щоб державна компанія «Центр-енерго» та державні шахти об’єдналися в єдину структуру. Це дасть змогу забезпечити безперебійні поставки вугілля для «Центренерго», а державні шахти отримають чіткий канал збуту, нормальний рівень розрахунків та можливості для модернізації», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що це рішення не тільки означає відмову від приватизації «Центренерго», а навпаки — створення компанії, в якій буде об’єднано і видобуток вугілля, і генерацію енергії, лише підвищить інтерес під час відкритого аукціону.

Продовжуючи цифровізацію країни, уряд підтримав проект, який дасть можливість тим, хто має паспорти у вигляді книжечки, здійснювати реєстрацію місця реєстрації в електронній формі за допомогою порталу «Дія». Ця послуга вже доступна тим, хто має паспорт у формі ID-картки.

Крім того, уряд запроваджує експериментальний проект, завдяки якому в «Дії» відображатиметься посвідка на тимчасове або постійне проживання. «Послуга працюватиме за анало-гією з електронним паспортом, але замість нього відображатиметься інформація з посвідки іноземця», — зазначив Д. Шмигаль.

Кабмін затвердив перелік із понад 50 небезпечних порід собак, до якого, зокрема, включено бульдогів, бультер’єрів, вівчарок, доберманів, мастифів, ротвейлерів, метисів та інших. Власники включених до переліку порід зобов’язані під час їхньої реєстрації або перереєстрації укласти договір обов’язкового страхування відповідальності власників собак за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам.