Пам’ятник є своєрідною візитною карткою Києва. Він належить до меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні». Скульптура «Батьківщина-мати» — це унікальна сталева споруда, у якій розміщено два ліфти. На висоті 36,6 та 91 метр обладнано оглядові майданчики, з яких відкривається панорама столиці.


Маріїнський палац. Його ще називають «імператорський», а парк поряд — «царським». Гіди вважають Маріїнський палац одним з чудес України, бо його краса вражає і саме тут сталось немало історичних подій, зокрема відбувався щорічний дипломатичний прийом п’ятого Президента України Петра Порошенка, візит Маргарет Тетчер. Тривалий час вхід був заборонений, понад десять років палац реставрували. У вересні 2020 року двері відчинились, і тепер кожен з нас може відвідати місце, де злились воєдино вражаюча архітектура, захоплююча історія та краса.

Слід зауважити, що будівля працює не завжди, тому час потрібно з’ясовувати заздалегідь.


Будинок з химерами. На Банковій, 10 розташований дивний будинок, де поєднано тваринний, наземний та підводний світи, а різні міфологічні істоти є окрасою будівлі. Архітектор Владислав Городецький став причиною багатьох легенд, а його витвір і досі зацікавлює з першого погляду. Вже з порогу відвідувачі потрапляють у світ дивної уяви Городецького, чи можливо, він і справді бачив цих істот?

Мистецтвознавець Сергій Гіляров дуже влучно описав будинок з химерами:

«З кутків даху спускають свої вуса-щупальця потворні дельфіни, їхні хвости, переплітаючись, чітко профілюють на тлі неба. На спинах дельфінів сидять оголені жіночі фігури з тризубами в руках; уздовж карнизів розмістилися величезні жаби; стовбурами колон, обабіч парадного входу, вилазять бадьорі ящірки; в орнамент капітелей уплетені морди носорогів, а лиштви вікон зображають слонячі голови...».

Внутрішнє оздоблення не поступається зовнішньому вигляду і теж має свої особливості.

У зв'язку з пандемією слід заздалегідь дізнаватися про графіки роботи музеїв і можливі карантинні обмеження.