Хоча розраховувати на те, що всі області найближчим часом вийдуть із червоної зони, ще зарано. Про це під час учорашнього засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, висловивши думку, що важливу роль у стабілізації ситуації зіграли карантинні обмеження, збільшення кількості вакцинованих та самовіддана робота українських медиків.

Поряд із цим уряд продовжує посилювати спроможність медичної системи в регіонах, зокрема, ухвалено рішення про виділення понад 33 мільйонів гривень для Донецької та Одеської областей. З цієї суми майже 25 мільйонів гривень буде спрямовано на Донеччину для додаткової закупівлі 535 кисневих концентраторів та 8,5 мільйона гривень піде на реконструкцію та закупівлю медобладнання для інфекційного відділення Ананьївської багатопрофільної лікарні на Одещині.

Ще одним рішенням уряд збільшує витрати на лікування COVID-19 через «пакети» НСЗУ. «З 1 листопада цього року глобальна ставка для медичних закладів за лікування коронавірусу зросте до 634 тисяч гривень. Ця ставка виплачуватиметься за укомплектованість медичним персоналом, медичними виробами та лікарськими засобами», — повідомив прем’єр, додавши, що в такий спосіб фінансування лікарень, де лікують хворих на COVID-19, буде збільшено майже на 15 відсотків.

Під час засідання Кабмін призначив Наталію Гусак головою Національної служби здоров’я України.

Щоб стимулювати виготовлення вакцин та лікарських засобів, необхідних для лікування COVID-19, уряд звільнив від ПДВ ввезення в Україну необхідного обладнання. «Це дасть змогу українським компаніям активізувати процес створення власних виробничих потужностей, збільшити інвестиції в дослідження та розробки. Натомість для держави це можливість забезпечити внутрішню потребу в необхідних препаратах та не залежати від волі інших країн щодо їх поставок», — сказав Д. Шмигаль.

Коментуючи ініціативу Президента щодо виплатити по одніій тисячі гривень усім повністю вакцинованим громадянам, прем’єр наголосив, що, крім фінансової підтримки спортивного та культурного розвитку громадян, це також дасть можливість підтримати малий та середній бізнес в Україні, який постраждав через пандемію. Кошти в розмірі однієї тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через «Дію».

«Приблизно шість тисяч суб’єктів бізнесу по всій країні зможуть узяти участь у програмі, яка запрацює з 19 грудня та діятиме цього року і до кінця наступного. Три мільярди гривень спрямовуються на програму цього року та ще три мільярди — на початку наступного з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду держбюджету», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що жодних податків на цю тисячу гривень нараховуватися не буде, а також ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидії.

Прем’єр-міністр також ви-словив думку, що школярі мають повернутися до очної форми навчання, оскільки нині вже вакциновані абсолютна більшість вчителів.

Кабмін також підтримав рішення про виділення додаткових 13 мільйонів гривень для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. Крім того, затверджено додаткову субвенцію для місцевих бюджетів в розмірі 283 мільйони гривень, яка буде спрямована на покращення житлових умов для ветеранів із числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали поранення та інвалідність під час захисту нашої держави.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект пpo внесення змін до Закону «Про органи самоорганізації населення» (щодо вдосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення). Підготовлений відповідно до Плану законопроектних робіт документ сприятиме поширенню практики самоорганізації населення, що особливо важливо в умовах проведеної адміністративно-територіальної реформи.