Посилення співпраці між Україною та її стратегічним партнером Великою Британією, продовження санкцій проти Росії як держави-агресорки обговорювали під час низки зустрічей у рамках перемовин і двосторонніх зустрічей Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у Глазго (Шотландія). Про це повідомили на вчорашньому брифінгу представники депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків зі Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, звітуючи про свій візит на один із найбільших світових зборів. Там представники 179 країн дискутували про новий світовий «зелений порядок».

Парламентарії України і Великої Британії, за словами Лесі Василенко («Голос»), обговорювали подальшу підтримку України у протидії проекту «Північного потоку-2», який несе в собі загрози для енергетичної незалежності не лише України, а й усієї Європи. Також розглянули можливість візитів британських колег в Україну наступного року, які, зокрема, передбачають відвідування кримського кордону і лінії розмежування.

Народний депутат Дмитро Наталуха («Слуга народу») поділився, що на конференції українські парламентарії представили своє бачення досягнень національних цілей і обстоювали інтереси вітчизняного виробника. «Ми обговорювали торговельні взаємовідносини, питання у сфері безпеки і оборони, будівництва, зокрема українських човнів», — зазначив він.

Крім того, наша делегація брала участь у великому парламентському дні. «Там ми говорили і про хороші досягнення, і про кліматичне ліцемірство», — зазначила Альона Шкрум («Батьківщина»).

«Нам розповідають, як терміново треба вже завтра декарбонізувати економіки країн, а самі будують «Північний потік-2», який ставить Європу в дуже незелену залежність від РФ. Обіцяють багато грошей для того, щоб зупинити зміну клімату та озеленити індустрії, але ці гроші в більшості своїй підуть на ці ж розвинуті багаті країни, які є найбільшими забруднювачами. І які не люблять згадки про Nord stream-2», — поділилася народний депутат і додала, що Україна проти кліматичної дискримінації. Оскільки була третьою країною у світі, яка ратифікувала Паризьку угоду, а нині бере на себе амбітні зобов’язання скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року від рівня 1990 року.

Водночас обраниця поділилася: українські парламентарії неодноразово наголошували, що не сприйматимуть жодні ООНівські документи, у яких є посилання на звіти РФ, в яких країна-агресорка намагається рахувати для себе обсяги викидів у тимчасово окупованому Криму.

«Дані по викидах Криму подаємо ми. А Росія теж намагається їх подати і врахувати для майбутніх власних квот. Так не буде. Крим — це Україна», — наголосила Альона Шкрум і додала, що треба відверто розмовляти про газову трубу та російську армію на нашій території. Бо клімат — це про довіру та спільні дії. А, до речі, військова техніка, за її словами, один із найбільших забруднювачів (СО2).

Тільки спільними зусиллями, наголосили депутати, світ зможе впоратись із загрозами змін клімату. А групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків мають напрацьовувати спільну стратегію стосовно кліматичних, економічних, екологічних цілей України.

Вл. інф.