Експозицію присвятили подіям Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013—2014 років. У центрі уваги — матеріали про земляків — Героїв Небесної Сотні. Життя трьох з них обірвалося на Майдані в столиці. 18 лютого загинув підприємець, художник зі Жмеринки Валерій Брезденюк, а 20 лютого снайпери вбили історика-реконструктора Максима Шимка з Вінниці та залізничника Леоніда Полянського зі Жмеринки.

За словами директора обласного краєзнавчого музею Катерини Висоцької, уперше їм вдалося зібрати комплекс матеріалів про Героя України Максима Шимка. Це — нагороди, світлини, особисті речі, зокрема, костюми і обладунки, в яких він брав участь у фестивалях історичної реконструкції. Присутня на відкритті виставки мати Максима Зоя Семенівна вкотре нагадала, що її син жив історією вікінгів і весь одяг для участі у фестивалях історичної реконструкції готував власноруч. Деякі з його виробів жінка (на знімку) передала музею.

У розмові з власкором «Голосу України» Зоя Семенівна сказала, що не сприймає розмов про те, чи варто було виходити на Майдан. «У жилах українців тече козацька кров, у їхніх серцях — одвічний дух свободи, тому ми не могли вчинити інакше, — каже пані Зоя. — На жаль, самим Майданом країну не змінити...».

Жінка переконана, що найкращою пам’яттю про Героїв Небесної Сотні може бути одне — завершити розпочату ними справу.

Інтерес викликають і картини, написані Валерієм Брезденюком у незвичайній техніці ебру, коли роботи виконуються у... воді. Свого часу митець демонстрував це уміння у телевізійній програмі «Україна має талант», і це могли бачити тисячі глядачів.

...Піаніно, яке під час революційних подій стояло на майдані Незалежності в центрі Вінниці, і його мелодія додавали сил і наснаги, інсталяції, артефакти, що збереглися з тих днів, — усі ці речі нині викликають неабиякий інтерес навіть у тих, хто брав участь у революції, не кажучи вже про молоде покоління.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.