Про це заявила віце-президентка Національної академії аграрних наук України (НААН), академік Ануш Балян, інформує прес-служба організації, яка є науково-методичним і координаційним центром з наукових проблем розвитку АПК України.

На думку науковиці, виробникам через енергетичну кризу доводиться підвищувати ціни, і дехто грає на спекулятивних опціях.

«Кілограм гречки вже подорожчав на 17,5 відсотка, рису — майже на 28 відсотків, манної крупи — на 17,3 відсотка. На 20—22 відсотки зросла вартість хліба. Сезон цукроваріння лише набирає обертів, а вартість цукру вже підскочила на 27—30 відсотків. До 45—50 гривень за десяток зросла вартість яєць у магазинах, і це тільки проміжний показник. Але і цей стрибок не такий разючий, як ціни на олію, яка додала в ціні 67 відсотків», — зазначила вона.

За словами Балян, низку вітчизняних харчових продуктів переважно вивозять за кордон, і це також зумовлює підвищення цін на внутрішньому ринку. Зокрема, Україна експортує майже 80 тисяч тонн меду, що становить понад 90 відсотків від його виробництва. Відтак вартість цього продукту для українців сягнула 400 гривень за літр.

«Ми, аграрії, переймаємося тим, щоб на тлі подорожчання електрики та газу прийдешня зима ще й не була голодною. Насамперед для українців, чиї доходи вже з’їдають ціни, що стрімко зростають», — резюмувала віце-президентка НААН.

Тим часом експерти не залишають споживачам місця для оптимізму. Вони кажуть, що зростання цін продовжуватиметься й надалі. Так, в Україні вже подорожчали овочі. Зокрема, ціни на огірки та білокачанну капусту істотно стрибнули вгору. На оптових ринках їх продають по 45—50 грн/кг та 6—6,5 грн/кг відповідно.

Вартість капусти — 8—10 грн/кг, пекінської — 7—10 грн/кг, червоноголової — 10 грн/кг, савойської — 10—14 грн/кг, цвітної — 20 грн/кг, брюссельської — 85 грн/кг.

За словами агроекспертів, причина подорожчання — у похолоданні.

При цьому слід віддати належне, що на деяких ринках несподівано подешевшали кабачки. За кілограм просять 30 гривень, раніше продавали по 35—40.

Зате ціни на яблука в Україні цьогоріч приємно радують: вони впали! А все через те, що на ринку спостерігається надлишок цих фруктів. Тож в Україні на них нині найнижчі ціни порівняно з іншими країнами.

Про це свідчать результати аудиту, проведеного експертами EastFruit.

Зазначимо, що порівнювалися ціни на яблука в Україні, Молдові, Грузії, Узбекистані та Таджикистані.

За даними аудиту, серед великих міст зазначених країн найдешевшими виявилися яблука у Києві та Дніпрі. Так, у столиці кілограм яблук стане у 0,36 дол./кг, а у Дніпрі — на 19 відсотків більше.

У Кишиневі яблука виявилися дорожчими на третину, ніж у Києві, а в Тбілісі — удвічі. В Узбекистані ціни на яблука вищі, ніж у Києві у 2,5 раза, а в Таджикистані — у 3 рази.

Варто також зазначити, що в Україні цього року вартість яблук навіть нижча, ніж у Польщі, яка є основним експортером цього фрукта — 0,73 дол./кг.

За даними аудиту, ціни на яблука у 2021 році порівняно з 2020-м помітно знизилися у Східній Європі, а от у країнах Центральної Азії, навпаки, різко зросли.

Порівняно з минулим роком яблука у Києві подешевшали на 43 відсотки, у Дніпрі — на 22 відсотки. А найбільше подорожчав фрукт в Узбекистані — більш ніж у півтора раза порівняно з цінами минулого року.

Підсумовував Віктор БОНДАР.