«Але варто розуміти, що для подолання пандемії цього недостатньо, бо для формування колективного імунітету необхідна вакцинація щонайменше 70 відсотків дорослого населення», — сказав він, закликавши тих, хто досі вагається, таки піти до пунктів щеплень і захистити своє здоров’я та здоров’я оточуючих.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко поінформував, що з понеділка зайнятість ліжок з киснем у кожній області є меншою за індикаторний показник червоного рівня небезпеки та становить 65 відсотків. «Востаннє такий показник у нас був 30 вересня», — повідомив він, зауваживши, що ми не можемо заспокоюватися, оскільки європейські країни щодня б’ють рекорди за повторними захворюваннями на COVID-19.

«Ми також повинні готуватися до можливого повторного зростання кількості випадків. Тому Міністерство охорони здоров’я пропонує внести зміни до постанови про запровадження карантину № 1236, які стосуються правил для жовтого рівня епідемічної небезпеки», — зазначив В. Ляшко. За його словами, якщо раніше бізнес міг обирати моделі роботи в цій зоні, тобто не перевіряти документи про вакцинацію та про негативний тест, але працювати відповідно до певних обмежень за площею приміщень, або перевіряти документи та працювати без обмежень відповідного рівня, то нові правила такої варіативності не передбачають. «Відтепер у жовтому рівні громадські заклади, заклади культури, спортзали, ресторани зможуть працювати лише за умови вакцинації всього персоналу принаймні однією дозою або за наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання. Це правило поширюється і на відвідувачів таких закладів», — повідомив міністр, звернувши увагу, що також зменшено термін дії жовтого сертифіката, який підтверджує проведення одного щеплення, зі 120 до 30 днів.

Окремо міністр наголосив, що представники громадських закладів мають не просто візуально перевіряти наявність у відвідувачів сертифіката, але й зчитувати його через додаток «Дія». «Після зчитування на смартфоні перевіряльника відображатиметься статус ковід-сертифіката — чинний він чи не чинний. Без такої перевірки та зчитування сертифікат не вважається наданим та перевіреним», — наголосив В. Ляшко, додавши, що у разі виявлення відсутності у співробітників чи відвідувачів необхідних документів, власнику закладу загрожуватиме штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Також уряд підтримав пропозицію Міністерства охорони здоров’я про виділення 150 мільйонів гривень субвенції для забезпечення лікарень кисневими станціями. За словами В. Ляшка, нині всі лікарні, які надають допомогу хворим на ковід, забезпечені киснем у повному обсязі. «В Україні працює 26 підприємств, які виробляють орієнтовний сумарний об’єм кисню для лікарень у розмірі 436 тонн на добу. Починаючи із січня 2021 року по сьогодні медичними закладами було використано 2458700 тонн рідкого та газоподібного кисню, що дало можливість забезпечити лікування 496391 пацієнта. Але коронавірус дуже підступний, і перебіг хвороби від однієї хвилі до іншої має свої особливості. У цій хвилі ми фіксуємо збільшення споживання кисню одним пацієнтом у 5—6 разів. Тому додаткове встановлення кисневих станцій дасть змогу уникнути критичного дефіциту кисню завдяки його автономній генерації у разі ще більшого одномоментного надходження пацієнтів до лікарень», — зазначив він.

Ще одним рішенням уряд розширив перелік медикаментів, які застосовуються для лікування COVID-19. Це дасть можливість оперативно взаємодіяти зі світовими виробниками під час закупівлі лікарських засобів, які перебувають на фінальних стадіях досліджень. Адже коли препарати виходять на ринок, виробники здебільшого вже мають домовленості на їх поставки, що зумовлює певний дефіцит.

Кабінет Міністрів повідомив про виділення з резервного фонду 175 мільйонів гривень для посилення охорони українського кордону. «Не можна виключати, що міграційний дестабілізаційний проект може бути поширений на україно-білоруський кордон, тож маємо бути готові до будь-якого сценарію», — зазначив Д. Шмигаль.

Затверджений урядом план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархами), зокрема, передбачає посилення спроможності Антимонопольного комітету, обов’язковість державної реєстрації лобістів, зменшення зловживань олігархами впливом на медіа, посилення контролю за фінансовими операціями олігархів, мінімізацію впливу олігархів на політичні партії та виборчі кампанії та ін.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроекти: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань державного енергетичного нагляду (контролю); про внесення змін до деяких законів України, спрямованих на забезпечення додаткових гарантій соціального захисту ветеранів війни; про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту.

Фото kmu.gov.ua