Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко в інтерв’ю одному з видань розповів про свою роль у партії «Слуга народу», про плани реформувати парламент та висловився щодо низки резонансних законів та законопроектів.

Так, відповідаючи на запитання: чому склав із себе головування в партії, Олександр Корнієнко зауважив, що, посівши місце у президії, на власні очі побачив, що таке Верховна Рада, як вона працює, не із зали засідань як депутат, а з президії. «Стало зрозуміло, що багато речей, які з зали здавалися дрібницею, на яку вистачить п’ять хвилин, насправді потребують півдня. У таких умовах треба робити вибір», — сказав він, додавши, що це стало першою причиною відмови від головування в партії. Друга — це сконцентрованість: «Рада і партія — два величезних і різних проекти. «Слуга народу» потребує партійного будівництва, Верховна Рада — реформування, чим я планую займатися. Це буде чергова спроба реформувати Раду. Сподіваюсь, успішна». Крім того, політик зазначив, що буде рядовим членом партії, але якщо його делегують у політраду, то не відмовиться.

Щодо реформування, зокрема, створення смарт-парламенту, то тут, за словами Олександра Корнієнка, йдеться про низку дій, що мають покращити комунікацію між виборцями та парламентом. «Плануємо новий сайт Ради, а також додаток для мобільних пристроїв, у якому буде доступ до основних законів, новин, можливість отримати інформацію, звідки беруться закони, як законопроекти потрапляють у комітети, як їх обговорюють. Можна буде ставити галочки навпроти законопроектів, які цікавлять, і отримувати новини в месенджері або на пошту. Це банальні речі, зрозумілі для найпростіших інтернет-магазинів, але для Ради це поки що — космос», — зауважив він.

Торкнувшись резонансних законів та законопроектів, зокрема, закону про олігархів, Олександр Корнієнко зауважив, що хоча чинності цей документ набуде через півроку, проте позитивні наслідки вже є. Щодо РНБО, який має модерувати список олігархів, то Перший заступник глави парламенту вважає цей орган цілком компетентним для цього. «Якщо ми кажемо, що це орган, де зібралися всі керівники держави, у цього органа є конституційний статус, питання про компетенцію не виникає. РНБО має компетентно з’ясовувати будь-які питання стосовно національної безпеки», — констатував він.

Водночас стосовно продовження дії Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» на наступний рік Олександр Корнієнко зазначив: «Ця тема листопадно-груднева, вона оновлюється, консультуватимемося з колегами, які займаються мирним процесом. Найближчим часом відбудеться консультативна зустріч між ТКГ та віце-прем’єркою Верещук за участі Офісу Президента.

Далі з Президентом узгодимо, як ми рухаємося. Попередні два роки ми продовжували дію закону, він є важливим актом для мирного процесу».

Крім того, відповідаючи на бліц-запитання стосовно опалювального сезону, зокрема, чому в країні немає вугілля, політик зауважив: «Це треба запитувати у Росії. Країна, що воює з нами, користуватиметься будь-якою можливістю нас блокадувати, враховуючи ціни на енергоносії у світі, враховуючи, що немає вугілля навіть у Китаї».

За його словами, енергетична незалежність цього року назріла як ніколи: «Ми маємо вибудовувати власну енергетичну систему, яка мінімально залежатиме від зовнішнього газу, а від російського — й поготів. Максимально використовувати потенціал України — це річковий потенціал, відновлювальні джерела енергії. Звичайно, треба говорити про атомну енергію, інтегруватися в європейську систему. Ми розуміємо: з нашим енергобалансом ми влітку завжди будемо в профіциті, а взимку, навпаки, у дефіциті. Це оптимістична програма на десятки років: перейти повністю на електричну енергію, використовувати електрику в побуті, для обігріву — це електрокотли, переходити на інші джерела. Це амбітна історія. Я кажу як політик, я мрію так. Щоб ми не були залежні від вугілля й переходили або на відновлювальні джерела, або на ядерну енергетику, або на водень, якщо буде виробничий потенціал. Нині головне завдання міністра енергетики — зберігати енергобаланс. Віялових відключень не має бути. Усі можливості для цього є».