Проект покликаний популяризувати історичне минуле південного регіону. 

Як розповів перший заступник миколаївського міського голови Віталій Луков, в обласному центрі барельєф з'явився завдяки програмі Громадський бюджет. "У містян є чудова можливість презентувати громаді цікаві ідеї та отримати підтримку для їх втілення у життя. "Кімерійський вершник" – один з таких проектів. Приємно, що до його реалізації долучилась молодь", – зазначив Віталій Луков. 

Про ідею створення барельєфа розповів Кирило Горбенко, керівник археологічної експедиції "Дикий Сад". У 2017-му під час відзначення Дня археолога відомий миколаївський археолог Юрій Гребенніков розповів про "Дикий Сад" у контексті вершництва. Адже в цій місцевості здавна знаходили численні елементи, які свідчили, що тут масово виготовлялись речі для кінської збруї. Тоді Юрій Спиридонович висловив ідею: в центрі виробництва таких предметів було б непогано встановити кімерійському вершнику пам'ятник. Завдяки громадським активістам Денису Барашковському та Наталі Буряковій ця ідея почала реалізовуватись. 

Вони подали проект для участі в Громадському бюджеті, а Кирило Горбенко виступив консультантом. При цьому поставив обов'язкову умову: на пам'ятнику мали бути точно зображені предмети, знайдені на території городища "Дикий Сад". Так і вийшло. За словами Горбенка, знахідки археологів свідчать про те, що "Дикий Сад" як місто кімерійців, яке називають Степовою Троєю, був також першим Чорноморським портом.

Ескіз скульптури і саму роботу виконала Наталя Макаєва, викладачка дитячої художньої школи. Вона повідомила, що над вершником працювали два місяці, а сам барельєф зроблено з епоксидної смоли. На одному боці арт-об'єкта зображено вершника на коні зі списом, а на іншому – двох кімерійців.

"Для мене "Кімерійський вершник" – це заклик до городян: подавайте свої ідеї на Громадський бюджет, об'єднуйте людей і змінюйте місто на краще, – сказав співавтор проекту, радник міського голови Денис Барашковський, висловивши подяку департаменту ЖКГ за допомогу у втіленні ідеї у життя.

Миколаїв.

Фото з сайту міської ради.