Таку заяву озвучив у понеділок під час брифінгу в Пентагоні речник міністерства оборони США Джон Кірбі, коментуючи рішення Росії та Білорусі провести спільні навчання поблизу кордону з Україною. «Ми не хочемо бачити дій, які були б без причин агресивними або дестабілізаційними в без того напруженій ситуації», — сказав Джон Кірбі, повідомляє Укрінформ.

29 листопада Варшава попередила Київ про високу ймовірність гібридних атак в районі кордону з Республікою Білорусь. Того саме дня міністр оборони РБ Віктор Хренін заявив, що його країна планує провести з Росією спільні навчання щодо «прикриття південних кордонів».

Цікаво, що в понеділок Олександр Лукашенко заявив під час наради в центрі стратегічного управління Міноборони країни, що якщо на Донбасі знову розпочнуться бойові дії, Білорусь в стороні не залишиться. «І ясно, на чиєму боці буде Білорусь». Виступаючи перед військовими Олександр Лукашенко звинуватив у загостренні ситуації Захід. «Починаються активні рухи навколо Російської Федерації під прикриттям того, що вона «збирається напасти на Україну». У мене такої інформації про планований напад Росії на Україну немає. А якби такі замисли були, то білоруські військові, в тому числі я, про це знали б», — сказав Лукашенко, повідомляє його прес-служба.

Метою наради він назвав обговорення планів реагування збройних сил на можливі недружні та агресивні кроки щодо Білорусі. «Ви просили підтримати вас у створенні сил швидкого реагування, які будуть задіяні мінімум упродовж двох-трьох годин. У нас є певна кількість підрозділів (їх немало), добре навчені, оснащені, які протягом трьох годин можуть бути виведені в будь-яку точку Білорусі», — сказав Олександр Лукашенко.

Також прес-служба О. Лукашенка повідомила, що він провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним і обговорив ситуацію навколо Росії та Білорусі.