1 листопада виповнилося 75 років одеському богатирю, одному з перших на Одещині майстрів спорту СРСР з боротьби самбо та рукопашного бою, кращому тренерові України, генералу українського козацтва Миколі Антоновичу Пасічнику.

Оглядаючись на пройдений шлях, легендарний богатир і наставник повторює одну заповідь: "Слава Богу за все!" Важке післявоєнне дитинство, школа в рідному селі Шарівка, де його здібності помітив учитель фізкультури Петро Стародуб, робота в колгоспі на тракторі, призов до армії.

Справжнє становлення як людини і спортсмена почалося в 1965 році під час військової служби. На варті біля полкового прапора на юнака звернув увагу заслужений тренер України Роберт Бабаянц. Під його керівництвом молодий солдат здобув навички боротьби самбо, став переможцем багатьох змагань, майстром спорту СРСР, організатором команд ФСТ "Динамо" на всесоюзні змагання.

Забігаючи наперед, зазначу, що Микола Антонович виправдав надії своїх наставників. Сьогодні він носить звання "Заслужений тренер України з боротьби самбо", "Кращий тренер України", "Почесний динамовець", "Майстер спорту міжнародного класу серед майстрів-ветеранів", він п'ятикратний чемпіон України із самбо серед майстрів-ветеранів, лауреат конкурсів МВС України і газети "Вечерняя Одесса", "Люди дела", переможець програми телеканалу "Інтер" "Круче всех".

Після військової служби Пасічника, як відмінного спортсмена, запросили на службу в органи внутрішніх справ Одеси. Будучи постовим міліціонером, не раз застосовував прийоми самбо, коли злочинці кидалися на нього з ножем, сокирою і пістолетом. Одного разу на Приморському бульварі сам знешкодив вісьмох хуліганів і привів зв'язаних у райвідділ. Після закінчення заочно педагогічного інституту молодого дільничного призначали служити в найкриміногенніші райони Одеси.

Крутий поворот у житті Пасічника відбувся, коли при затриманні злочинців, які пограбували касу в приміському радгоспі, загинули одразу два офіцери міліції, а третій був важко поранений. Злочинці добре володіли самбо. І стала очевидною необхідність більш серйозної підготовки працівників правоохоронних органів. Так Пасічник став тренером-викладачем у навчальному центрі УМВС України в Одеській області, а згодом і в Одеському державному інституті внутрішніх справ. За півстоліття тренерської практики Пасічник підготував понад 42 тисячі спортсменів, переважно для правоохоронних органів, чим, можливо, урятував не одне життя. Серед його вихованців є чемпіони, генерал і полковники, кандидати і доктори наук.

Під час служби, переслідуючи злочинців, Микола Антонович потрапив у дві автомобільні аварії, пошкодив хребет і ключицю. Лікарі сказали, що про спорт потрібно забути. Але катастрофа не зламала богатиря - методом відомого важкоатлета Валентина Дикуля він завзято відновлював свої унікальні фізичні можливості. При цьому розробив комплекс власних силових вправ. І ось уже понад 40 років Пасічник тренує дітей і займається пропагандою здорового способу життя - разом з учнями дає показові виступи в школах, на стадіонах, спортивних святах у містах і селах Одещини та України. За цей період богатир дав більш як 2,2 тисячі показових виступів. Їх у його арсеналі понад 30 видів. Це згинання товстих смуг заліза, арматури, ходіння по битому склу, обпалювання тіла смолоскипами тощо. Але все-таки головна фішка - зав'язування у вузол 200- і 100-міліметрових цвяхів. Такі сувеніри від Пасічника є в багатьох людей в Україні і за рубежем.

Богатир пам'ятає своїх наставників. Щорічно він проводить турніри із самбо пам'яті свого тренера Роберта Бабаянца, а навесні цього року в залі боротьби ФСТ "Динамо" провів відкриту першість Одеси зі спортивного багатоборства на честь свого шкільного вчителя фізкультури - почесного жителя села Шарівка Петра Стародуба.

На чемпіонській стрічці Миколи Пасічника - понад 200 медалей, він має більш як 50 відомчих нагород від керівництва МВС, міської та обласної влади. Але все-таки не в нагородах справа. Мені, як другу і коментатору показових виступів Миколи Пасічника протягом 25 років, доводиться бути свідком, як тепло його сприймають і діти, і дорослі, намагаються його наслідувати. Люди кажуть, що цей 75-літній богатир випромінює любов до своїх учнів і глядачам. Багато його учнів самі стали тренерами, наприклад майстер спорту України з самбо і дзюдо Кирило Калашлинський прийшов до Пасічника першокласником, а сьогодні тренує дітей разом зі своїм наставником, за потреби підмінює його. Юні спортсмени люблять свого тренера. Крім спортивної майстерності він дає уроки життя, як поводитися з батьками, зі старшими, як правильно скласти одяг, а в день змагань Микола Антонович варить за особливим рецептом великий казан богатирської каші і пригощає не тільки спортсменів, а й батьків та гостей.

Микола Пасічник - член правління ветеранської організації Одещини Асоціації МВС України, він входить до складу Одеської обласної Ради миру, ветеранської організації журналістів Одещини.

Найщиріші побажання на честь ювілею йому шлють генерал поліції 3-го рангу Микола Семинишин, Анатолій Киршта, Юрій Работін, Володимир Ковтун, Володимир Солодських, а також численні товариші по службі, друзі, учні та їхні батьки, які бажають одеському богатиреві до 100 років бути здоровим і вчити цього інших.

У народному музеї органів внутрішніх справ Одещини є стенд, присвячений Миколі Пасічнику, є там і зав'язані у вузол 200-міліметрові цвяхи, і його двопудова гиря. Сотні відвідувачів музею з інтересом слухають розповідь про людину, яка зробила себе сама і стала легендою. "А силу мені дав Господь, - наголошує Пасічник, - для того щоб творити добро!".

Фото автора.