Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об’єктів соціально-культурної сфери, № 6298).

Законопроект передбачає збільшення доходів спеціального фонду держбюджету на 26,9 мільярда гривень (за рахунок рентної плати за користування надрами для видобування природного газу на 24,65 мільярда гривень і вітчизняного ПДВ на 2,25 мільярда гривень) та спрямування цих коштів на субвенцію місцевим бюджетам для погашення заборгованості по тарифах відповідно до Закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення».

Крім того, доходи загального фонду держбюджету збільшено на 19,2 мільярда гривень, зокрема, за рахунок податку на прибуток підприємств, імпортного ПДВ, рентної плати за користування надрами. Збільшені доходи загального фонду держбюджету, зокрема, спрямовано на фінансування програми будівництва та утримання автомобільних доріг державного значення (19 мільярдів гривень), на забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни (61,3 мільйона гривень). Також збільшено субвенцію місцевим бюджетам на розвиток спортивної інфраструктури (на 354 мільйони гривень) та на розвиток комунальної інфраструктури і придбання комунальної техніки (на 100 мільйонів гривень), на 165 мільйонів гривень збільшено фінансову підтримку сільгосптоваровиробників.

Під час обговорення поправок до законопроекту № 6298 народний депутат Ніна Южаніна звернула увагу, що ухвалений у першому читанні законопроект передбачав додатковий перерозподіл 2,5 мільярда гривень, проте до другого читання ця цифра зросла на 48 мільярдів гривень.

Законопроект № 6298 у цілому підтримали 242 народні депутати.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна, представляючи підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до додатків № 1 та № 3 до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (щодо надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, № 6297), повідомила, що до нього надійшло 707 пропозицій народних депутатів, з яких 119 поправок враховано та 588 — відхилено.

Загалом законопроект передбачає збільшення доходів та видатків держбюджету на 10,2 мільярда гривень, з яких 8 мільярдів виділено для фінансування програми «єПідтримка». За цією програмою 1000 гривень повністю вакциновані громадяни зможуть використати для придбання авіа- та залізничних квитків на внутрішні рейси, абонементів до спортзалів, квитків у кіно, театри, музеї, купівлю книг.

Під час обговорення народний депутат Олексій Гончаренко зауважив, що оскільки сьогодні до вакцинування насамперед потрібно стимулювати літніх людей, то було б доцільно дати їм можливість витратити ці кошти на те, чого вони реально потребують.

Ще 2,2 мільярда гривень спрямовано на заходи, пов’язані із боротьбою з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, зокрема, на закупівлю та встановлення кисневих станцій.

Законопроект № 6298 ухвалено в цілому, «за» — 253 голоси.

Верховна Рада внесла зміни до Постанови «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України», (№ 6315).

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив про вихід народного депутата Романа Сохи зі складу фракції «Слуга народу», а також про створення міжфракційного депутатського об’єднання «Цифрова країна» (голова — Олександр Федієнко).

Фото Олександра КЛИМЕНКА