На знімку: Ігор Забажан (на знімку ліворуч) у Новомиргородському млину з його керівником Максимом Постолатієм.

«Якщо дати громадам чіткі повноваження і забезпечити їх ресурсом, то саме вони стануть локомотивом прогресивних перетворень. Будувати успішну країну потрібно знизу: потреби громадянина — потреби громади — потреби держави. Це і є формула сучасної європейської України — країни щасливих людей».

Ігор ЗАБАЖАН.

Децентралізація несе кардинальні зміни. Не менш масштабні, ніж у часи проголошення Незалежності. В який бік — залежить лише від нас самих. Адже нині, як i понад тридцять років тому, кожна людина має розуміти, що будь-які соціально-економічні перетворення неможливі без змін у громадській свідомості, переконаний голова Новомиргородської територіальної громади Ігор Забажан.

Створення громади відбулось, можна сказати, примусово — постановою Кабінету Міністрів України. До цього у перспективному плані фігурували три громади — Новомиргородська міська, Капітанівська селищна та Панчівська сільська. Ця конфігурація мала право вважатись такою, що відповідає вимогам методики. Та сталось так, як сталось: на той час завершити процес об’єднання було вкрай необхідно. І це дуже вчасний крок із боку центральної влади, погоджується міський голова. Адже від невизначеності вже починались негативні процеси, які загрожували самому інституту державності.

Глобальна концепція

На переконання Ігоря Забажана, під час створення ОТГ важливо було максимально зберегти господарський комплекс та інфраструктуру колишнього району, який став базою для створення громади. Не допустити зниження наявного рівня життя, комфорту, доступу до освітніх та медичних послуг для жителів громади. Пріоритети — охорона здоров’я мешканців, освіта, дороги...

«Нам дістався нелегкий спадок: у Новомиргороді, по суті, на більшості вулиць немає задовільного покриття, ремонту потребує низка важливих об’єктів життєзабезпечення. А ще ж треба і про приєднані села подбати! Тож роботи попереду — по вінця, і вести мову про перспективи процвітання громади поки що зарано. Хоча, за стартовими умовами, наша громада і посідає дев’яте місце із двадцяти найкращих громад області — цим статусом проблеми місцевих жителів не розв’яжеш.

Поки що наявних коштів у новоствореній громаді вистачає лише на нагальні потреби — утримання соціальної сфери: соцзахист, охорону здоров’я, освіту та культуру.

На кого надії?!

Великі сподівання покладаємо на Програму Президента «Велике будівництво», готові до спільної активної реалізації. І вже сьогодні працюємо над загальним проектом. З усіма міжнародними інституціями, які працюють в Україні, ми постійно тримаємо контакт. Окремий структурний підрозділ міської ради створено саме для цього напряму — розробка інвестиційних проектів. Є взаєморозуміння з Державним фондом регіонального розвитку, з головами ОДА та обласної ради Марією Чорною і Сергієм Шульгою, з Новоукраїнською РДА. Загалом, увага з боку держави постійна. Трішки не вистачає нам власних ресурсів, щоб достойно підставити їй плече у всіх хороших починаннях. Економічна ситуація непроста і для України, і для органів місцевого самоврядування. Тому як ніколи цінуємо наш місцевий соціальний бізнес. Будь-яку його допомогу і підтримку: від звичайного фермера, який за власний рахунок щось ремонтує у своєму селі, і до мільйонних інвестицій таких наших партнерів, як ТОВ ВКФ «ВЕЛТА», I&U Group, СТОВ «Агролан», ПСП «Бирзулове»...

Що зроблено?

За кошти приватного бізнесу збудовано дві сонячні електростанції, на черзі ще дві — сумарно до 50 нових робочих місць. На місці колишнього (часів СРСР) напівзруйнованого універмагу нині виник сучасний торговельний центр. Працює піцерія. Відкрито низку підприємств мережевої торгівлі. Відновив роботу борошномельний цех, який простоював роками. А це робочі місця.

«Усе це — приватні інвестиції, над якими ми працювали місяцями, знаходячи спільну мову з підприємцями, — уточнює І. Забажан. — Плануємо також випробувати місцеву програму підтримки малого бізнесу, щоб стимулювати створення виробництв. А ще шукаємо інвестора для створення хоча б одного підприємства, де могли б працювати 300—400 осіб».

А в процесі...

Триває будівництво центрального парку міста, яке громада здійснює разом із ТОВ ВКФ «Велта» та іншими спонсорами. Планується за державної підтримки розпочати заміну мереж водопостачання та будівництво стадіону за підтримки Президента України.

Запрограмовано здійснення великої кількості малих проектів, рушійною силою яких стануть приватні інвестиції патріотів громади — представників бізнесу.

Дбати про здоров’я людей — першочергове завдання

Одним із перших кроків новоствореної громади з населенням майже 30 тисяч, стало прийняття на баланс районної лікарні та закладів первинної медичної ланки. Новомиргородська ТГ зробила це першою в області. Нині в лікарні діють відділення, що надають послуги пацієнтам у цілодобовому режимі, законтрактовано необхідні пакети медпослуг, триває модернізація. Незабаром розпочнеться створення сучасного інфекційного відділення. Завдяки додатковому фінансуванню забезпечено належну діяльність медзакладів в умовах пандемії COVID-19.

Міський центр первинної медико-санітарної допомоги працює над забезпеченням послугами жителів тих сіл, де свого часу було закрито ФАПи.

«Сьогодні починають вирішуватись питання, які накопичувались в галузі роками. Маємо якісно новий рівень підтримки і уваги до наших закладів з боку міської ради, депутатського корпусу, міського голови, — констатує начальник відділу охорони здоров’я Валентина Снісаренко. — Розвивати охорону здоров’я нелегко, особливо в умовах сьогодення, коли лікарі опинилися на передовій у боротьбі з небезпечним вірусом. Але це додає відповідальності і наснаги. Працюємо над залученням молодих фахівців, підвищенням кваліфікації кадрів, оснащуємо лікарню сучасним обладнанням та транспортом».

Факт. За кошти бюджету громади придбано автомобіль швидкої допомоги, збудовано кисневу станцію. Ще один автомобіль швидкої допомоги отримали на умовах співфінансування держави і громади.

Діти теж не чекатимуть

У громаді переконані: реорганізація закладів освіти — теж нагальна потреба. Наразі всі вони малокомплектні. І демографічна ситуація погіршується. Водночас, якщо піти шляхом закриття окремих шкіл, виникне потреба в підвезенні учнів. А за відсутності нормальних доріг і комфортних шкільних автобусів, шлях до школи для багатьох учнів стане справжнім випробуванням. Тож сьогодні тут аналізують ситуацію та вивчають досвід інших громад. Паралельно роблять усе можливе, щоб виділялися кошти з місцевого та державного бюджетів, залучалась міжнародна допомога на ремонт шкільних приміщень, класних кімнат, закупівлю необхідного мультимедійного обладнання тощо. Дбають, щоб усі навчальні заклади громади мали доступ до Інтернету. У ТГ діє сучасний інклюзивно-ресурсний центр, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. У ньому є все необхідне обладнання та навчальні матеріали, що дають змогу по-сучасному, фахово та доступно проводити заняття.

Начальник відділу освіти міськради Олександр Мокрицький головним завданням процесу модернізації освіти бачить запровадження цифрових технологій. Міськрада вже стала на цей шлях і активно аналізує передовий досвід колег з України та інших країн.

Дороги врятує власний «автодор»

Інфраструктура Новомиргорода значно випереджає за розвитком населенні пункти, що увійшли до громади. Тому головним завданням дорожнього господарства є забезпечення сполучення приєднаних територій із центром, переконаний перший заступник міського голови Владислав Поляков. «Та через незадовільний стан доріг ми зіткнулись із небажанням перевізників працювати на внутрішніх маршрутах. Вихід вбачаємо у створенні власного «автодору», компактного, оснащеного технікою, який буде в разі потреби не лише утримувати, а й будувати дороги місцевого значення. Початок було закладено ще до утворення громади. А влітку цього року, вже у форматі ТГ, ми подужали укладення впродовж двох місяців понад 300 тонн асфальтобетону. І зупинятись на цьому не збираємось», — наголосив він.

Підбивати навіть попередні підсумки початкового етапу зарано

— Упевненість, що наша громада буде дієздатною, фінансово спроможною, а невдовзі і потужною, є, — вважає Ігор Забажан. — Для цього маємо чимало чинників: вдале географічне розташування, багатогранний історичний розвиток та культурні традиції, наявність економічно та соціально активних підприємницьких структур, корисних копалин, промислова та соціальна інфраструктура — досвід функ-ціональних партнерств і з соціально активним бізнесом, і з міжнародними організаціями.

Але настав час господарникам, фермерам, підприємцям подбати не лише про власний добробут, а й про зміцнення економічного потенціалу громади. Лише спільними зусиллями можна зробити її дієздатною і фінансово спроможною. Доказом цього є приклад Новомиргорода. Найбільші досягнення колишнього райцентру не були б реалізовані без участі соціально відповідального бізнесу. У бюджеті громади залишається значна частина податків, частка від акцизу на пальне, тютюнові та алкогольні вироби. Та вкрай необхідно інвентаризувати і переглянути земельні відносини, встановити єдиний, оптимальний для всіх, податок на землю, офіційно оформити робітників, які працюють у сільському господарстві, торгівлі, сфері обслуговування. Адже через зарплату «в конвертах» місцева скарбниця втрачає чималі кошти.

А ще маємо зібратися гуртом i домовитись про цивілізовані правила ведення малого та середнього бізнесу. Не взяти все та поділити, а встановити цивілізовані, вигідні для всіх сторін взаємини між владою і бізнесом. Щоб не занепадала соціальна сфера. Щоб люди не залишали сільську місцевість.

На запитання, яке життєве і трудове кредо Ігоря Забажана, Ігор Валерійович відповів: «Моє життєве і трудове кредо злились в одне поняття відтоді, як мені люди довірили цю посаду. І наразі воно звучить так: «Зробимо Новомиргородську громаду європейською». Я в це щиро вірю».

Ми теж.

Підготував Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Фото з архіву громади.