Інформацію про це підтвердили в Білому домі та Кремлі. Раніше в Кремлі озвучили так звані «червоні лінії», більшість з яких стосуються України та її прагнення самостійно визначати свою зовнішню та оборонну політику. Зокрема, очікується, що Путін знову вимагатиме від Джо Байдена гарантій того, що НАТО не розширюватиметься далі на схід, в тому числі, за рахунок України. За кілька днів до очікуваної бесіди президент США вже озвучив своє ставлення до кремлівських «червоних ліній», заявивши, що відкидає їх. Він також повідомив про підготовку серйозного пакета заходів для стримування Росії.

У суботу глава Пентагону Ллойд Остін підтвердив готовність Сполучених Штатів надавати Україні допомогу, аби вона мала можливість захистити свою територію, повідомляє DW. Водночас пан Остін зауважив, що США шукатимуть різні форми підтримки, наголосивши, що є простір для дипломатії та роботи державних лідерів.

Тим часом верховний представник Євросоюзу із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica заявив, що в разі агресії стосовно України Європейський Союз однозначно буде на боці України. «Україна, безумовно, є нашим партнером і союзником. Тому ми є на її стороні», — сказав він, наголосивши, що необхідно показати Москві «можливі наслідки» її нападу на суверенну європейську країну. 

А в Європарламенті попередили, що якщо Путін застосує зброю, то «Північному потоку-2» настане кінець. У цьому переконаний Манфред Вебер, голова фракції Європейської народної партії (найбільшого загальноєвропейського партійного об’єднання). На думку пана Вебера, наявна ситуація є перевіркою «для НАТО і всього західного співтовариства». Важливо, щоб НАТО дав зрозуміти, що Росія заплатить високу ціну, якщо вчинить щось проти України, заявив він. «Ситуація дуже тривожна, не можна виключати ескалацію війни на сході України», — вважає Вебер, повідомляє DW.

Про наслідки, які матиме РФ у разі, якщо наважиться на вторгнення в Україну, попереджають і в Конгресі Сполучених Штатів. Сенатор-демократ Кріс Мерфі, член Комітету із закордонних справ, зокрема, попередив, що Україна «може стати новим Афганістаном» для Росії, якщо Москва піде далі у своїх діях. Виступаючи в неділю на каналі CNN, він зауважив: «Я сподіваюсь, що віртуальна зустріч між президентом Байденом та президентом Путіним принесе результати. Однак, дозвольте сказати: якщо Росія вирішить піти далі, це буде помилкою історичного масштабу для Москви». «Зараз у нас є поправка на розгляді в Сенаті, яка значно збільшить обсяги летальної допомоги, і я її підтримую», — зазначив сенатор.

А сенаторка-республіканка Джоні Ернст на каналі «Фокс Ньюз» закликала президента Байдена бути «дуже чітким та дуже сильним» у спілкуванні з Путіним. «Він повинен сказати Володимиру Путіну, що ми не дозволимо продовжити проект «Північний потік-2» і що нам потрібно, щоб він знав та розумів, що ми захистимо Україну та надамо їй допомогу», — сказала сенаторка, повідомляє «Голос Америки».