На знімку: Голова Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

Військова агресія Російської Федерації проти України свідчить про відверте зневажання Кремлем міжнародного права та справедливих вимог цивілізованого світу. На цьому наголосив голова українського парламенту Руслан Стефанчук під час ХІ засідання Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму і Сенату Республіки Польща та Сеймасу Литовської Республіки.

«У цьому контексті я хотів би висловити вдячність за рішучу та незмінну позицію Варшави та Вільнюса на міжнародній арені в наданні всебічної підтримки Україні», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова парламенту висловив сподівання, що XI засідання Асамблеї дозволить визначити подальші пріоритети взаємодії парламентів України, Польщі та Литви в цьому питанні.

«Важливим є продовження активних дій наших країн, у тому числі наших делегацій у ПАРЄ, ПА НАТО, а також у Європейському парламенті», — сказав Руслан Стефанчук.

Він очікує, що країнам Люблінського трикутника вдасться об’єднати зусилля з метою консолідації міжнародної спільноти з урахуванням нових елементів гібридного тиску з боку Російської Федерації та Республіки Білорусь. Також голова парламенту України розраховує на подальшу підтримку Польщею та Литвою курсу України в ЄС і НАТО, активну взаємодію країн у межах новостворених форматів, якими є Люблінський трикутник та Кримська платформа тощо.

«Переконаний, що виклики сьогодення зміцнюватимуть нашу дружбу і партнерство. Наша сьогоднішня солідарність і взаємодія базуються на спільній історії, європейських цінностях та взаємній повазі», — зазначив Руслан Стефанчук.

Політик нагадав, що 30 років тому 2 грудня і 4 грудня 1991 року Польща й Литва визнали Незалежність України.

«З того часу ми впевнено крокуємо разом і надалі залишатимемося вірними друзями, у тому числі завдяки співпраці наших парламентів», — додав Руслан Стефанчук.

Під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук (на знімку ліворуч) зазначив, що 30 років співпраці України з Польщею безперечно можна назвати історією успіху.

«Мені здається, що це лише початок великого діалогу. І цей діалог має велике історичне підґрунтя, де відносини між Україною й Польщею побудовані на взаємній підтримці», — сказав він.

Руслан Стефанчук нагадав, що Польща стала першою у світі країною, що визнала незалежність України.

«Крім того, я був приємно вражений, коли дізнався, що за соціологічними опитуваннями понад 60 відсотків поляків на запитання про необхідність військової підтримки НАТО для України відповіли ствердно», — підкреслив голова українського парламенту.

За його словами, українська сторона надзвичайно цінує, що Польща є надійним союзником України на міжнародній арені. Голова Верховної Ради України висловив сподівання на посилення діалогу з міжнародними партнерами для стримування широкомасштабної військової агресії в нашому регіоні.

«Ми поважаємо нашу історію, але дивимось у майбутнє, яке буде сповнене допомоги, взаємоповаги та гідності. Переконаний, що парламенти України та Польщі надалі демонструватимуть високий рівень співпраці. Ми готові підтримати всі ініціативи, які будуть спрямовані на забезпечення територіальної цілісності й суверенітету наших країн. Тому дивимось у теперішнє, пам’ятаємо про минуле й будуємо майбутнє», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький та Голова Сейму Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен спільно підписали підсумковий документ за результатами засідання ХІ сесії Міжпарламентської асамблеї України, Литви та Польщі у Варшаві 5—6 грудня 2021 року.

У документі, зокрема, йдеться про те, що Міжпарламентська асамблея Верховної Ради України, Сейму і Сенату Республіки Польща, Сейму Литовської Республіки (далі — Асамблея) засуджує збройну агресію Російської Федерації проти України та спробу анексії Криму. Також Україна, Польща та Литва засуджують незаконне проведення Росією перепису населення в окупованому Криму і не визнають його результати. Асамблея не визнає й результати незаконних виборів до держдуми РФ.

У документі міститься заклик до міжнародної спільноти посилити обмежувальні заходи та санкції проти Російської Федерації до повного відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

До того ж Асамблея вимагає від РФ припинити військову агресію проти України, зупинити нарощування військового потенціалу на окупованих територіях і на кордонах з Україною, повернути всі тимчасово окуповані території України.

Крім того, у підсумковому документі засуджується й білоруська влада за постійне та навмисне порушення прав людини та використання незаконної міграції як інструменту для створення штучної міграційної кризи на польсько-білоруському і литовсько-білоруському кордонах. Асамблея закликає білоруський режим негайно звільнити і реабілітувати політичних в’язнів, незаконно заарештованих або засуджених; а також припинити ескалацію на кордоні та зупинити потік нелегальної міграції через свою територію в сусідні країни.

Асамблея знову висловлює свою підтримку реформ в Україні та її прагнення до членства в Організації Північноатлантичного договору.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив подальшу співпрацю між парламентами України та Литви зі Спікеркою Сейму Литовської Республіки Вікторією Чмілітє-Нільсен.

«Переконався у повній взаємній підтримці наших парламентів і народів. Ми рухаємось разом в одному напрямку. Під час розмови розглянули кілька значущих для України питань», — розповів Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що парламент Литви одним із перших долучиться до втілення парламентського виміру «Кримської платформи».

«Крім того, звертаюсь із проханням поділитися досвідом ведення міжпарламентського діалогу. Для України було б цінним пожвавити діалог з іншими країнами та досягти у цьому сталої позитивної динаміки», — наголосив Руслан Стефанчук.

Під час розмови він закцентував увагу на ключових аспектах взаємодії України та Литви у питаннях політики безпеки та оборони.

«Безпекова ситуація в регіоні вимагає підвищеної уваги та скоординованих дій парламентів України та Литви для протидії намірам Республіки Білорусь та Російської Федерації дестабілізувати ситуацію. Ми особливо розраховуємо на підтримку Литовської сторони в цьому питанні», — зазначив голова парламенту України.

Наостанок Руслан Стефанчук поінформував, що Україна виконала понад 60% вимог Копенгагенських критеріїв, з них 25% — за останній рік.

Робочий візит до Республіки Польща Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук розпочав із вшанування пам’яті воїнів армії Української Народної Республіки, які спочивають на Вольському православному цвинтарі у Варшаві.

«Пам’ять про воїнів УНР — це пам’ять про український внесок у вільну Європу. Тож присутність тут — для нас і обов’язок, і честь. Сьогодні, коли Україна прокладає свій шлях до Європи, варто нагадати, що саме воїни армії УНР майже 100 років тому допомогли Польщі встояти перед навалою більшовиків і захистили Європу від загрози, що насувалася з Москви. Ми повинні поширювати цю пам’ять серед молодих поколінь, не забуваючи, що Україна з Польщею разом — дуже велика сила», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова парламенту України також взяв участь у церемонії встановлення запалених лампадок до пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932—1933 років на Вольському православному цвинтарі у Варшаві.

Секретаріат Голови Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua