Володимир Любовецький, Наталія Капуста, Борис Кутовий (зліва направо).

До стаціонарних відділень КНП «Дитяче територіальне медичне об’єднання» м. Краматорська в рамках стратегічного гуманітарного проекту «Допомога Схід» із Франції від Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе) надійшов черговий гуманітарний вантаж медичного призначення.

Медикалізовані електричні ліжка, приліжкові тумби, протипролежневі матраци, охолоджувальні наматрацники, відкриті реанімаційні системи для немовлят, настінні дозатори, медичні меблі стали суттєвим поповненням закладу охорони здоров’я, який надає повний комплекс медичних послуг маленьким пацієнтам від народження до 17-річного віку. Лікарня обслуговує приблизно 30 тисяч дітей Краматорська та Північного регіону Донецької області, а також дітей із категорії внутрішньо переміщених осіб. У ковідному відділенні закладу лікується 21 дитина.

«Нам украй необхідне це обладнання, — сказала під час отримання гуманітарного вантажу генеральний директор дитячої лікарні Наталія Капуста. — У стаціонарі площею 4495 квадратних метрів розгорнуто ліжка різних спеціалізацій, і отримані сьогодні засоби ми будемо використовувати у відділеннях реанімації, неонатальному й паліативному».

Наталія Капуста від себе та від медичних працівників висловила вдячність усім, завдяки кому до дитячої лікарні надійшло сучасне обладнання, й усім, хто допомагає і хто причетний до цієї благородної справи.

Як зазначив засновник гуманітарного проекту, командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, цільова підтримка дитячих медичних закладів, які розташовані в районі проведення операції Об’єднаних сил та здійснюють лікування дітей, є важливим напрямом діяльності ініціативи «Допомога Схід».

«Заручившись підтримкою наших іноземних партнерів, ми забезпечуємо дитячі лікарні всім необхідним обладнанням, аби медпрацівники мали змогу якісно й швидко виконувати свою роботу, — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв. — Наше завдання — докорінно змінити життя дітей та їхніх батьків на краще, повернути їм усім відчуття безпеки та захищеності».

На переконання командувача Об’єднаних сил Збройних Сил України, ця діяльність буде довгостроковою і безперервною.

Нагадаємо, що міжнародна стратегічна гуманітарна ініціатива «Допомога Схід» — це багатопрофільна програма надання допомоги медичним закладам та мирному населенню Донецької та Луганської областей, а також інших регіонів України, яку було засновано у 2018 році з ініціативи та за сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

Проект, керівником-координатором якого в Україні є офіцер командування Об’єднаних сил ЗСУ Борис Кутовий, охопив своєю роботою 55 військових та цивільних закладів охорони здоров’я. До медичних установ уже передано більш як 203 тонни гуманітарних вантажів медичного призначення. Постійними партнерами проекту є Асоціація «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» (Aide Medicale & Caritative France — Ukrainе), віце-президент пані Діана Дольс, Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, президент, голова ради Леонід Костюченко. У 2021 році до роботи проекту активно долучилося українське підприємство «Санагро Україна», директор Олександр Скрипка.

Підтримка проекту надається БФ «Наш Краматорськ», директор Олександр Шевченко, БФ БО «Проект Варнави», голова правління Володимир Любовецький, БО «БФ Об’єднання Волонтерів Запоріжжя», керівник Василь Мєзєнцов. 

Фото Владислава ЛЕОШКА.