Вітчизняні ЗМІ часто публікують результати різних соцопитувань або рейтинги, в яких йдеться про те, як ставляться до України та українців у світі, як оцінюють наші здобутки, чи викликаємо ми симпатію або навпаки — антипатію у громадян сусідніх країн. А що думаємо про європейських сусідів ми? Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Інституту центральноєвропейської стратегії провів дослідження стосовно ставлення громадян України до сусідніх держав — країн Центральної Європи.

З’ясувалося, що безперечними лідерами в рейтингу найбільш, на нашу думку, дружніх до України європейських країн є Польща (52%) і Чехія (майже 50%). Незначно від них відстають Румунія і Словаччина. А ось найбільше сумніві щодо дружелюбності викликає Угорщина (28%). Однак дослідники звертають увагу, що все ж кількість респондентів, які вважають Угорщину дружньою до України країною, удвічі більша, ніж респондентів з протилежною точкою зору.

Існують певні відмінності між респондентами за віковою ознакою. Одразу слід зауважити, що серед молоді (18—29 років) з усіх питань переважає більш позитивне і відкрите сприйняття європейський країн, в тому числі й Угорщини. Мало того, представники цієї вікової категорії виявляють і найбільшу гостинність, відповідаючи на запитання: гостей з яких країн з Центральноєвропейського регіону ви б радо вітали в Україні? Проте, як засвідчили результати опитування, українці всіх вікових категорій досить гостинні. І хоча можна скласти формальний рейтинг дорогих гостей (з Польщі, Німеччини, Чехії, Литви, Австрії, Словаччини, Молдови, Угорщини, Румунії), однак високі відсотки свідчать, що насправді ми раді бачити в себе в гостях усіх.

Оцінюючи добре ставлення країн Центральної Європи, українці відзначили зусилля Польщі (59%) та Литви (56%) щодо підтримки вступу України до ЄС. Цікаво, що про підтримку євроінтеграції України з боку Німеччини (46,5%) опитані зазначали частіше, ніж про зусилля з боку Словаччини (43%), Румунії (34%) та Угорщини (28%).

Якщо ж ідеться про те, які б з цих країн українці обрали для подорожей та відпочинку, то частіше респонденти віддавали перевагу Німеччині (67,5%), Австрії (64%) та Чехії (63%). Далі практично з однаковим результатом — Литва (52%), Польща (52%) і Словаччина (49%). Відносно менше опитаних схилялися до подорожей до Угорщини (43%), Румунії (35%) та Молдови (33%). Однак тут на відповіді впливав майновий стан опитаних та вік. Серед людей з вищим достатком та молодших за 40 років значно більше охочих подорожувати Центральною Європою.

Пріоритети у виборі країн для тимчасової чи постійної роботи дещо інакші: перше місце знову посіла Німеччина (48%), далі йде Чехія (38%), потім з майже однаковим результатом — Австрія (32%) та Польща (31%). Майже кожен четвертий респондент обрав би Литву, а кожен п’ятий — Словаччину. Лише 13% назвали Угорщину, 8% — Румунію, 7% — Молдову. Майже третина опитаних не обрала би жодну із запропонованих центральноєвропейських країн.

І якщо знову повернутися до угорського питання і спробувати зрозуміти, чому саме ця країна викликає найбільше сумнівів в українців, то з результатів дослідження випливає, що респонденти негативно сприймають нинішню політику Угорщини стосовно підтримки угорської нацменшини на Закарпатті. 41% респондентів вважає ці дії підготовкою до анексії та окупації. Хоча молодші респонденти менш схильні вбачати ворожість у діях Угорщини, а натомість схильні вважати їх підтримкою регіону. Цікаво, що таке ставлення до політики Угорщини на Закарпатті відрізняється від думки самих жителів Закарпатської області. Зокрема, тут симпатії до Угорщини порівняно з 2020 роком навпаки зросли. Якщо 2020-го 12% опитаних хотіли б бачити угорців як членів родини і ще 28% — як друзів чи колег по роботі, то в 2021-му частка тих, хто хотів би бачити угорців як членів родини, зросла до 29%, а як друзів —до 28%.