Для голосування потрібно було зареєструватися.

У селі Цуцилові Надвірнянського району ініціювали відкликання депутата Переріслянської тергромади Володимира Чумбея. Таке рішення на зборах громади 26 грудня підтримав 31 присутній із 36 зареєстрованих — тих жителів, які мали право брати участь у голосуванні.

«Майже кожна сесія Переріслянської тергромади розпочинається з розгляду звернень Володимира Чумбея, — повідомив у своєму виступі голова зборів Микола Миркевич. — Це забирає по кілька годин пленарного засідання. Володимир Чумбей часто блокує рішення, що стосуються мешканців Цуцилова — тих, які не підтримали його на виборах. За народною ініціативою на цих зборах має бути не менш як 30 осіб у залі, щоб ініціювати відкликання депутата, чим ми й скористалися. Вважаємо, що Володимир Чумбей порушує 37-му статтю Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Приміром, не прозвітував перед громадою до 17 листопада, як це передбачено законом».

У залі лунало чимало звинувачень на адресу Володимира Чумбея, що стосувалися різних аспектів сільського життя, зокрема, в моральній площині: щодо судів із мешканцями села, церковною громадою тощо.

«Був такий момент, коли на одну із сесій прийшли кілька жителів Цуцилова, — розповіла мешканка села Любов Мазур. — Чому вони повинні ходити до Перерісля, а не вирішувати питання на місці? А причина в тому, що Володимир Васильович як голова постійної комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища та благоустрою Переріслянської ТГ всіляко затягував затвердження документації жителям. Ним також блокуються рішення, які стосуються поповнення бюджету територіальної громади щодо збільшення орендної плати тощо. Крім того, депутат Чумбей є головою постійної комісії, а це — конфлікт інтересів, оскільки він є чинним директором двох фермерських господарств».

Фермер Володимир Іванчук нагадав історію з виділенням ці-льових коштів за однією з обласних програм на підтримку вирощування лохини в одному із ФГ Володимира Чумбея.

«Кущі лохини висадили в горщиках, комісія зафіксувала факт закладення рослин, а через кілька днів ті горщики якимось чином зникли з поля», — зауважив Іванчук.

Натомість Володимир Чумбей у своєму виступі зазначив, що проводить прийом виборців, офіційно оприлюднив звіт про свою депутатську діяльність (він з’явився на сторінці депутата у Фейсбуці 19 грудня). Організувати звіт наживо, на думку Чумбея, зобов’язаний виконком Переріслянської ТГ. А також назвав подію політичним судилищем.

«Звинувачення не мають жодного стосунку до законних підстав щодо відкликання депутата, — апелював Чумбей. — Я тут не почув претензій щодо причин відкликання. Натомість старався всіма діями гідно представляти громаду і обстоювати її інтереси».

Підтримав односельця член виконкому Переріслянської ТГ Тарас Гуменюк, який наголосив на тому, що порушень чинного законодавства за ст. 37 у Володимира Чумбея не вбачає, позаяк депутат не пропускав сесійних засідань та засідань постійної комісії тощо.

На зборах тим часом обрали десятьох жителів села, які мають зібрати підписи за рішення щодо відкликання депутата. Треба, щоб набралося підписів на один більше, ніж Володимир Чумбей набрав голосів на виборах до Переріслянської ТГ, тобто 77.

Переріслянський сільський голова Володимир Молдавчук на звернення власкора від розлогих коментарів наразі відмовився, мотивуючи тим, що не втручається в конфлікт між жителями села Цуцилова. Однак підтвердив, що попередив депутата щодо конфлікту інтересів.

«Ситуація не робить честі громаді, й шкода, що конфлікт між мешканцями і самим депутатом Володимиром Чумбеєм набув такого розголосу. Однак не хочу бути між молотом і ковадлом, бо повинен захищати інтереси громади й депутата», — зауважив Володимир Молдавчук.

Довідково

Мешканець села Цуцилова Надвірнянського району Володимир Чумбей — засновник і керівник Асоціації фермерів Надвірнянського району, засновник Івано-Франківської обласної асоціації роботодавців агропромислового комплексу, засновник і чинний директор фермерських господарств «Житні лани» та «Плеяда».

Національне агентство із запобігання корупції трактує конфлікт інтересів так. Основні його складові — коли виникає суперечність між приватним інтересом та службовими (представницькими) повноваженнями. Приватний інтерес буде існувати в разі наявності службового чи представницького повноваження стосовно підприємства, установи, організації, в якій особа є засновником та/або керівником.

Згідно зі ст. 37 Закону «Про місцеве самоврядування» причинами відкликання зокрема можуть бути порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом; пропуск депутатом місцевої ради протягом року більш як половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії; невиконання ним без поважних причин, передбачених ст. 10 цього Закону, обов’язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі; невчасне звітування про роботу.

Інформація з відкритих джерел.

Івано-Франківська область.

Фото автора.