Піонери 1930-х слухняно скандували: «Только тот, кто друг попов, елку праздновать готов!».

Але в атеїстичній в’язниці новорічна красуня сиділа недовго. У 1935-му її «виправдали». До того ж якось поспіхом, лише за три дні до Нового року. У головній газеті більшовиків — московській «Правде», в № 357 від 28 грудня, на третій сторінці з’явилася невелика публікація — «Давайте організуємо до нового року дітям гарну ялинку!», яку підписав другий секретар ЦК КП(б)У Павло Постишев.

І — диво дивне! Перші ялинкові базари в містах з’явилися вже в день... виходу замітки. «Правда» в номері від 29 грудня писала: «на деяких ринках є ялинки»; «між шерегами зелених деревець, поставлених просто у сніг, снують покупці — робітники, службовці, інженери».

Влада боялася, що забута традиція відродиться не одразу, і підстрахувалася. В армії віддали наказ офіцерам — усім купити по ялинці! Отож, «Правда» в номері за 29 грудня наївно відзначає: більшість покупців — командири Червоної армії. А газетам дали вказівку — пропагувати ялинку!

Без ексцесів не минулося. Як писала газета «Известия», в Москві, на Арбатському ринку продавців ялинок із Мосзеленбуду... арештували «блюстителі порядку». Довелося б їм 15 діб мести вулиці й тротуари, якби не грізний дзвінок із райкому партії...

Кумедний випадок стався в Харкові. Про нього згадує популярний тоді харківський письменник Юрій Смолич у книжці «Мої сучасники». Коли «Постишев дозволив заборонені різдвяні ялинки», пише він, у Харкові на Благбаз (Благовіщенський базар. — Ред.) «завезли цілий ліс ялинок». Письменник Аркадій Генкін, який «п’яний був завжди», забрів «на привіз, захаращений деревцями, та й... заблукав».
Ялинковий базар став для Генкіна такою несподіванкою, що він, геть п’яний, «вирішив — потрапив до справжнього бору», не знає, як вийти, й сильно перелякався. Почав гукати:

— Пробі! Рятуйте!

Міліціонери відшукали його серед ялинок і... оштрафували «за хуліганство».

Але побоювання влади були марними. «Попит на ялинки дуже великий», — відзначали «Известия». Люди не забули заборонену різдвяну красуню, а тому її повернення стало по-справжньому тріумфальним!

З журналістського дослідження Ярослава Фалька «Хто придумав новорічну ялинку?». 

Повний текст читайте на сторінках «Голосу України» у наступному році.