Після цього відбулась церемонія вручення державних нагород з нагоди 30-ї річниці всеукраїнського референдуму про проголошення незалежності України. 1 грудня народні депутати розглянули та ухвалили проект постанови про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам закладів дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та позашкільної освіти. Обсяг премії збільшено майже в шість разів (до 60 прожиткових мінімумів) і майже вдвічі збільшено кількість її здобувачів (54 особи).

Під час пленарного засідання, яке відбувалося 2 грудня, парламент схвалив законопроект про тисячу гривень для вакцинованих. Верховна Рада також ухвалила в цілому законопроект про внесення змін до закону про Державний бюджет на 2021 рік щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об’єктів соціально-культурної сфери (№ 6298). Законопроект передбачає збільшення доходів спеціального фонду Держбюджету на 26,9 мільярда гривень (за рахунок рентної плати за користування надрами для видобування природного газу на 24,65 мільярда гривень і вітчизняного ПДВ на 2,25 мільярда гривень) та спрямування цих коштів на субвенцію місцевим бюджетам для погашення заборгованості за тарифами.

Ще на початку місяця Верховна Рада ухвалила проект Державного бюджету на 2022 рік (№ 6000). За нього проголосували 268 народних депутатів. За словами міністра фінансів Сергія Марченка, документ ґрунтується на Бюджетній декларації на 2022—2024 роки та враховує підтриманий Верховною Радою ресурсний законопроект № 5600. Порівняно з першим читанням доходи Держбюджету зросли на 54,7 мільярда гривень та становлять 1,322 трильйона гривень. Видатки — 1,521 трильйона гривень. Граничний розмір дефіциту бюджету збережено на рівні 3,5 відсотка ВВП.

Народні депутати 317 голосами ухвалили в цілому проект змін до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (№ 6342), яким ще на рік продовжили його дію.

Під час останнього сесійного тижня 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому проект змін до закону про громадянство України щодо спрощення його набуття іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України (№ 5630). Парламентарії 285 голосами ухвалили зміни до Податкового кодексу щодо стимулювання розвитку цифрової економіки, які передбачають надання податкових стимулів ІТ-індустрії та встановлюють комплексну систему заходів, які мають стимулювати розвиток цифрової економіки в Україні. А також 318 голосами схвалили рішення Президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2022 році для участі в багатонаціональних навчаннях (№ 6359).

Також у цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (щодо усунення неточностей, № 6375); про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, № 4220) та інші.

У грудні народні депутати розглянули питання призначення членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на три вакантні посади за квотою Верховної Ради. За підсумками рейтингового голосування найбільшу кількість голосів набрали Ольга Герасим’юк, Олег Черниш та Олександр Бурмагін.

Народні депутати також внесли зміни до закону про публічні закупівлі щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості (№ 3739). Та ухвалили в цілому законопроекти: про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (№ 6055); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях (№ 3790); про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (№ 4358). Також внесено зміни до низки законодавчих актів, які регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№ 5831).

Парламентарії підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради до Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина щодо визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу (№ 5032). А наприкінці року сесійну залу зігріло сяйво благодатного вогню. За гарною традицією українські пластуни передали парламенту Вифлеємський вогонь для нагадування про важливість миру, добра, любові та єднання. Народні депутати цього дня включили до порядку денного та 307 голосами ухвалили проект постанови № 6442 про звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду Державного бюджету для виплати заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств, а потім підтримали проект постанови № 6406 про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022—2023 роках. За процедурою ад гок розглянули та схвалили постанову № 6438 про передачу окремого майна, що забезпечує діяльність Верховної Ради, на баланс Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України. За словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, йдеться про передачу 60 одиниць транспортних засобів, які перебувають на балансі парламентської авто-бази.

Минулого місяця відбулися два позачергові засідання. Під час одного з них, 16 грудня, до порядку денного було включено проект змін до закону про Держбюджет України на 2021 рік щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних вугільної підприємств (№ 5891) та альтернативний до нього проект № 5891-1. За основу взято законопроект № 5891-1. На другому позачерговому засіданні виносилося лише одне питання — зміни до Податкового кодексу щодо відтермінування строків розширеного застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку (№ 6376). Його не вдалося включити в порядок денний, оскільки представники монобільшості навіть не були присутні в сесійній залі під час розгляду цього питання.

Під час годин запитань до уряду, які відбуваються в парламенті кожної п’ятниці, впродовж грудня народні депутати мали можливість заслухати звіти міністра оборони Олексія Резнікова та Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Також із трибуни Верховної Ради виступили амбасадор ЮНІСЕФ з питань інклюзії Яніс МакДевід та українська активістка, яка захищає права людей з інвалідністю, Ліна Дешвар.