Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА

«За останній рік ціна на газ в Європі зросла у понад п’ять разів. Відповідно, ціни на блакитне паливо зросли і в Україні. У цих умовах виробники хліба розглядають питання про підвищення цін, тому держава має захистити і українських хлібопекарів та виробників соціальних продуктів харчування, і споживачів», — зазначив після проведеної у Президента наради на цю тему Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зрештою, після здійснення необхідних розрахунків та консультацій із представниками бізнесу, наприкінці грудня уряд ухвалив рішення, за яким виробники соціально важливих продуктів зможуть купувати газ українського видобутку за ціною, в якій максимальна націнка становитиме 25 відсотків. У цьому разі йдеться про виробників хліба, борошна, молока, олії соняшникової, яєць та курятини. На думку уряду, рішення, яке діятиме до закінчення карантину, дасть змогу виробникам не зупиняти виробництво та не підвищувати ціни на соціально важливі продукти.

Крім того, уряд запровадив державне регулювання цін на хліб, батон та соняшникову олію шляхом обмеження роздрібної торговельної націнки. «Встановити на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки у розмірі не більш як 10 відсотків від оптово-відпускної ціни на хліб житньо-пшеничний та батон з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, упаковки, інших послуг, пов’язаних з реалізацією кінцевому споживачу», — зазначається у постанові Кабміну.

На підкріплення цих рішень 31 грудня міністр аграрної політики та продовольства Роман Ле-щенко, а також голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський, директор Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Василь Бондаренко, голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко, директор громадської спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський, голова ради об’єднання підприємств хлібопекарської промисловості «Укрхлібпром» Олександр Васильченко, президент асоціації Всеукраїнська асоціація пекарів Юрій Дученко та генеральний директор асоціації «Укр-оліяпром» Степан Капшук підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо стабілізації цін на природний газ власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, які виробляють товари, що мають істотну соціальну значущість.

«Для збереження цінової стабільності на соціально значущі товари за рішенням уряду та Президента була напрацьована дорожня карта підтримки ключових галузей харчової промисловості. Підписання меморандуму — це свідчення про взаєморозуміння між державою і бізнесом та про знайдені компромісні рішення. Ми хочемо запропонувати галузі в умовах підвищення цін по енергоносіях через енергетичну біржу забезпечити їх газом власного видобутку за доступною ціною», — сказав Р. Лещенко, наголосивши, що метою цих рішень є продовольча безпека, відсутність дефіциту, стабілізація цін ринковими інструментами та підтримка національного виробника харчової продукції в період значних коливань ціни на енергоресурси.

Запропонований Кабміном механізм передбачає, що газовидобувні компанії зобов’язані реалізувати на біржі 20 відсотків газу, видобутого в Україні у період дії карантину, але не довше, ніж до 1 травня 2022 року. Торговельна надбавка за постачання природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання встановлюється на рівні одного відсотка. «Уряд запровадив тимчасові обмеження у зв’язку з необхідністю стабілізувати ситуацію на ринку газу. Уже в січні компанії, які здійснюють видобуток, мають продати через біржу майже 80 мільйонів кубометрів газу. Відповідна норма діятиме впродовж чотирьох місяців. Основними покупцями цього газу будуть кінцеві споживачі—виробники соціальних сортів хліба, борошна, молока, олії, яєць, курятини», — зазначила перший віце-прем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», перелік підприємств, які зможуть купувати газ за зниженими цінами, затверджується Міністерством аграрної політики та продовольства й оприлюднюється на його офіційному веб-сайті.

Одним із найважливіших напрямів залишалася протидія поширенню коронавірусу. Уряд розраховує, що найближчим часом буде щеплено 50 відсотків дорослих українців. З цією метою, а також для підтримки найуразливіших верств населення, у грудні уряд реалізував програму «єПідтримка», яка передбачає отримання вакцинованими громадянами через застосунок «Дія» 1000 гривень, які вони вже дуже активно витрачають на книжки, кіно, театри, спорт та залізничні квитки.

Прем’єр особливо наголосив, що на запуск програми «єПідтримка» знадобилося менше місяця, а її технічна реалізація фактично не має аналогів у світі: вона стала можлива завдяки курсу країни на цифровізацію.

Продовжуючи цей курс, уряд у грудні спростив порядок отримання «Пакунка малюка» або грошової компенсації через «Дію». «Тепер батькам новонароджених, які не отримали «Пакунка малюка» в пологовому будинку або в управлінні соцзахисту населення за місцем проживання, не потрібно подавати відповідну довідку із закладу охорони здоров’я», — повідомив Д. Шмигаль.

Ще одним кроком стане запуск Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Ухвалене урядом рішення дасть змогу наповнювати реєстр інформацією, яка міститиме дані про послуги, а також про використані та можливі пільги кожному ветерану війни.

Також уряд розпочав розробку єдиної інформаційно-аналітичної системи з надання житлово-комунальних послуг. «Це буде система під назвою «Простір житлово-комунальних послуг». На сьогодні в нашій державі відсутній єдиний інструмент, через який наші громадяни можуть одразу отримати всі послуги, пов’язані зі сферою ЖКГ. Створюваний інструмент узгодить та упорядкує роботу всіх постачальників комунальних послуг, дасть можливість прозорого управління житловим фондом і будинком і дасть змогу здійснювати онлайн-замовлення та оплату комунальних послуг.

Загалом за минулий рік на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг (порталі «Дія») додалося 20 електронних послуг, а в мобільному застосунку порталу «Дія» реалізовано 15 нових послуг та інстальовано відображення шести нових цифрових документів, зокрема, внутрішнього та міжнародного COVID-сертифікатів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також наголосив, що 2021 рік уперше в історії було завершено із рекордним доларовим ВВП у розмірі майже 200 мільярдів доларів, а середня зарплата вперше за часів незалежності становить 550 доларів. При цьому розмір мінімальної зарплати із грудня минулого року збільшився до 6,5 тисячі гривень, або майже 240 доларів.