І хоча це було однією з головних вимог демонстрантів, протести не тільки не вщухли, а навпаки — почали розвиватися ще динамічніше.

Попри те, що в країні оголошено надзвичайний стан, а на вулиці великих міст вийшли БТРи, вчора з Казахстану надходили повідомлення про захоплення та підпал приміщень акімату (мерії) Алмати, прокуратури Алмалінського району міста тощо. І якщо в Алматі силовики намагалися протистояти протестувальникам, то в місті Актобе поліція нібито заявила про підтримку демонстрантів і запевнила, що не застосовуватиме проти них силу.

Заворушення в країні почалися 2 січня після того, як стало відомо, що з нового року ціна за літр зрідженого газу зросла майже вдвічі —до 120 тенге (0,24 євро). І вже за кілька днів на вулиці міст вийшли тисячі людей, які, зокрема, вимагали зменшення вартості до 60 тенге і відставки уряду.

4 січня уряд ухвалив рішення знизити ціну на газ навіть більше, ніж очікували демонстранти — до 50 тенге, а 5 січня вже сам уряд відправили у відставку. Окрім того, президент  Касим-Жомарт Токаєв оголосив про запровадження державного регулювання цін на соціальні товари, бензин та дизель і запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів для населення на 180 днів.

Однак заворушення продовжилися. І що масовішим стає протест, що більше опозиційних політичних рухів до нього приєднується, то довшим стає перелік вимог. І головна з них — відхід від влади сім’ї колишнього президента країни Нурсултана Назарбаєва та людей, наближених до кола родини.

Цікаво, що українські політичні аналітики не поспішають давати однозначні оцінки подіям у Казахстані, висловлюючи побоювання, що нестабільною ситуацією може скористатися Російська Федерація, яка вже неодноразово висловлювала свою «зацікавленість» в північних територіях Казахстану.

Фото з відкритих джерел.