Про це заявила заступник державного секретаря США Венді Шерман після переговорів із російською делегацією у Женеві. «Ми нікому не дозволимо закрити політику відчинених дверей НАТО, яка завжди була центральною для Альянсу. Ми не відмовимося від двосторонньої співпраці із суверенними державами, які хочуть працювати зі Сполученими Штатами. І ми не будемо приймати рішення ні щодо України без України, ні щодо Європи без Європи, ні щодо НАТО без НАТО», — цитує слова В. Шерман «Європейська правда» з посиланням на «Нью-Йорк Таймс». Заступниця держ-секретаря також підкреслила, що в Женеві «була дискусія, краще розуміння один одного та пріоритетів один одного», але «це було не те, що ми назвали б переговорами».

Багато пропозицій Кремля, як зазначила Шерман, не підходять західним чиновникам, які наполягають на тому, що регіони впливу в стилі холодної війни є пережитком минулого і що країни повинні мати можливість обирати свої власні союзи. «Ми не обговорювали договір, який вони поклали на стіл», — сказала Шерман.

Нагадаємо: Росія висунула принципові умови так званих «гарантій безпеки» та діяльності Альянсу на території країн-членів, які приєдналися до НАТО після 1997 року. Також серед «гарантій» Москва вимагає документального підтвердження того, що Україну та Грузію ніколи не приймуть до Альянсу. Більшість міжнародних оглядачів назвали ці вимоги заздалегідь не можливим до виконання ультиматумом.

Натомість В. Шерман розповіла, що обидві сторони обговорили можливість відродження Договору про ракети середньої та меншої дальності, від якого США відмовилися у 2019-му після довгих років звинувачень Росії у порушенні його умов.

Водночас важливо додати, що глава російської делегації на переговорах із США в Женеві Сергій Рябков, коментуючи ситуацію з концентрацією військ вздовж українського кордону, заявив, що у РФ «немає намірів напасти на Україну», але ризик військової конфронтації високий. При цьому він висловився з приводу «неготовності» США вирішувати питання стосовно «гарантій безпеки» «в ключі, що влаштовує Росію». А саме — нерозширення НАТО, відсутність ракет біля кордонів РФ, відмову від «залучення» Києва до НАТО. Рябков заявив, що «недооцінювати ризики військової конфронтації не можна», а американська сторона, відмовляючись від нерозширення НАТО, за його словами, недооцінює серйозність ситуації.