«Під час виконання бойового завдання на замінованій ділянці місцевості внаслідок підриву двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранень, несумісних з життям. Командування та особовий склад Об’єднаних сил висловлюють щирі співчуття рідним і близьким героїв, які загинули за Україну», — повідомили у штабі.

За даними ГУР МОУ, в армійських корпусах російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей розпочалися заходи з підготовки резервістів. Як зазначається, серед іншого відпрацьовуються питання доукомплектування військових частин оперативного угруповання російських окупаційних військ мобілізаційними ресурсами, здійснюється перевірка роботи розгорнутих пунктів прийому особового складу та військової техніки.

Крім того, окупанти розгорнули додаткові елементи системи розвідки вздовж лінії зіткнення, збільшили кількість снайперських пар. Під керівництвом офіцерів ЗС РФ проводяться тренування з управління вогнем артилерії з уточненням цілей для ураження на позиціях підрозділів Об’єднаних сил.

Своєю чергою американське видання The New York Times зазначає, що кількість російських військ на кордоні з Україною залишалася стабільною. Раніше американські офіційні особи прогнозували, що додаткові російські війська прибудуть до українського кордону в грудні й на початку січня і збільшать загальну чисельність до 175 тисяч. Пересування російських військ сповільнилося, біля кордону досі перебуває 100 тисяч військовослужбовців, але тепер росіяни розмістили там додаткові штурмовики, зазначають у США.

«Ударні і транспортні гелікоптери, а також штурмові винищувачі були б важливою перевагою Росії, якби Путін вирішив вторгнутися в Україну», — йдеться у статті.

Офіційні особи США кажуть, що вікно для російського вторгнення обмежене, це продиктовано температурою: холодна погода з морозом дала б змогу легко пересуватися важким транспортним засобам й обладнанню. Як пише видання з посиланням на чиновників з адміністрації США, відносно м’яка зима уповільнила замерзання землі, і Путін може бути змушений відкласти наземний наступ принаймні до лютого.

До того, 4 січня, The New York Times опублікувало карту з розташуванням військ РФ на кордоні з Україною. Згідно з нею дві групи російських військ розташовані біля кордону з Білоруссю, поряд з містами Єльня та Клинці. Ще три групи — поблизу Воронежа. Видання зазначає, що вони можуть безпосередньо загрожувати Києву в разі проведення військової операції. Ще одна група розташована в районі Волгограда, дві — біля кордону з окупованим Донбасом. Також військовий контингент РФ перебуває в окупованому Криму.