Клесівська територіальна громада Сарненського району Рівненщини з населенням більш як 10 тисяч чоловік є фінансово спроможною. Проте навіть їй не під силу самотужки, без допомоги держави, області розв’язати проблеми, що накопичувались роками. Найголовніша — проблема якісної питної води.

Вона гостро стоїть у цій громаді. У селі Пугач, що входить до її складу, взагалі свого часу з кілька десятків років вода була привізна. Тоді це питання взяли на контроль журналісти «Голосу України», відстежували всі етапи будівництва тут водогону. Погодинно подається в оселі вода і у селищі Клесів.

Ось що розповів клесівський селищний голова Віктор Буйний (на знімку):

— Найгостріша проблема — станція знезалізнення води у Клесові. Потужності діючої станції, збудованої ще 1972 року, вичерпані, — надто зношені. Все обладнання в жахливому стані. Є на станції п’ять ємкостей по 100 кубів, встановлені 1981 року, проте в них технічні втрати води вже становлять до 20 відсотків. Відтак тримати постійний тиск в системі водопостачання неможливо, через що немає постійної подачі води. Додайте сюди старі зношені труби, і назвати водою те, що ллється з кранів у наших домівках, не можна. Ми почали міняти труби, бо вони вже не підлягають ніякому ремонту. Проклали понад кілометр труб за власні кошти. Але водопровідна мережа становить 24 кілометри, і всю замінити нам її самотужки не вистачає коштів. У плачевному стані й система каналізації разом з очисними. По селу Пугач теж проблему не вирішено до кінця, потрібна сучасна станція знезалізнення, бо за норми 0,2 мг заліза на 1 літр води маємо аж 37 мг! Медики стверджують, що вживання води з надлишковим вмістом заліза має важкі наслідки для здоров’я людини.

Керівництво та депутатський корпус селищної ради вважають цю проблему першочерговою, тому зі свого боку роблять все можливе, аби її розв’язати. Вже виготовлено проект, на реалізацію якого потрібно 13,5 мільйона гривень. Проект має три етапи: перша черга вартістю 6,5 мільйона гривень передбачає заміну двох ємкостей на нові, сучасні пластикові, об’ємом 300 метрів кубічних та насоси; друга черга — реконструкція приміщення станції; третя черга — оснащення лабораторії й системи очищення води.

— Реалізація першої черги цього проекту перебуває на стадії проходження експертиз проектно-кошторисної документації та проведення процедур закупівель на виконання робіт. Крім того, зараз відбуваються консультації щодо залучення коштів для реалізації проекту з обласного та державного бюджетів, — прокоментував голова Сарненської районної ради Ярослав Яковчук.

Оксана СЛОБОДЗЯН, Олександра ЮРКОВА.

Фото надано Олександрою ЮРКОВОЮ.