З такою ініціативою виступив міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко, оприлюднивши в соцмережах відповідне відеозвернення. За його словами, кричущі факти бездіяльності депутатського корпусу не залишили йому іншого вибору, як ініціювати перед Верховною Радою процедуру розпуску Кам’янець-Подільської міської ради. Водночас він висловив сподівання, що громада міста його підтримає.

Можна припустити, що цей крок став результатом того напруження, яке існувало між міським очільником та частиною депутатського корпусу від часу його обрання. Протистояння не раз оберталось зривами та блокуванням роботи сесій, через що не вдавалось вчасно приймати потрібні для міста рішення. Часто скандали виникали й під час розгляду різних кадрових питань.

Та найбільшого загострення воно набуло наприкінці минулого року, коли депутатам не вдалось провести бюджетну сесію. Кілька спроб прийняти річний фінансовий документ потерпіли фіаско. А одне із засідань переросло в цілковитий хаос. Сесія вкотре була зірвана. І, як тоді повідомили в міськраді, од-нією із причин, що підштовхнула до цього, стало призначення міським головою нового керівника комунального підприємства «Міськтепловоденергія». Таке рішення спричинило незадоволення тих, хто перебував в опозиції до міського керманича. Водночас вони вкотре вимагали від нього винести на розгляд питання про призначення секретаря міськради, яке також не вдається розглянути вже тривалий час.

Кадрово-політичне протистояння так і не дало змоги включити до порядку денного питання, пов’язані з життєдіяльністю міста, як то підвищення рівня безпеки пішохідного руху на перехрестях та благоустрою міської територіальної громади тощо.

Як тоді повідомили в міській раді, програму із благоустрою підтримали лише 11 депутатів із 24 зареєстрованих, решта голосувати відмовились і лише намагалися дестабілізувати ситуацію в залі. Сенсу продовжувати засідання не було, тому Михайло Посітко оголосив перерву.

Та саме під час неї група незадоволених із криками і погрозами почала вриватися в кабінет голови. Щоб їх приборкати, довелось викликати поліцію. Під час тисняви і штовханини дехто із помічників депутатів отримав тілесні ушкодження, тому на місці подій з’явилась ще й «швидка допомога». Згодом з’ясуванням обставин скандалу зайнялись правоохоронці.

Після такого про налагодження співпраці між депутатами та головою взагалі важко говорити. Майже два роки, тобто від часу обрання, так і не змогли знайти спільної мови одинадцятеро депутатів від ВО «Свобода», восьмеро представників «Слуги народу», шестеро — «Європейської солідарності», п’ятеро депутатів від об’єднання «За майбутнє» і по четверо від партій «За конкретні справи» і «Рідне місто», які нині складають депутатський корпус ради. У своєму зверненні Михайло Посітко назвав це саботажем окремих депутатів. Протистояти йому має міський рух протидії реваншу та бандитизму, про створення якого оголосив міський голова.

Водночас ті, хто перебуває в опозиції до нього, теж не збираються миритись із таким станом справ. На черговій сесії, яка відбулась на початку січня, депутати від «Європейської солідарності» кілька разів говорили, що готові висловити недовіру міському голові. Тож питання про те, хто перший піде у відставку — міський голова чи депутатський корпус, — залишається відкритим. У будь-якому разі місцевим політикам варто було б розв’язувати конфлікт власними силами, а не залучати до протистояння громаду.

Хмельницька область.