Прес-служба Рівненської обласної прокуратури поширила серед ЗМІ прес-реліз про те, що головному лікарю одного з комунальних підприємств Рівненської обласної ради повідомлено про підозру через те, що «він, зловживаючи своїм службовим становищем, протягом квітня—червня 2021 року під час розподілу коштів, призначених для оплати праці медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, безпідставно підписав накази, на основі яких нарахували та виплатили доплати працівникам, які за своїми функціональними обов’язками не могли залучатись і не залучались для надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 або підозрою на коронавірусну інфекцію.

Так, державі завдано збитків на понад 400 тисяч гривень. Нині вирішується питання щодо обрання посадовцю запобіжного заходу та відсторонення його від посади. Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП у Рівненській області за оперативного супроводу Управління СБ України в Рівненській області».

Соцмережі не забарилися з відгуками на таке повідомлення правоохоронців.

Ось як відреагував на це колектив Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги на своєму сайті: «Ми, медики Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, обурені тим, що зароблені важкою та ризикованою працею у період пандемії COVID-19 гроші, на думку правоохоронців, незаконні.

Як наслідок, нашому керівнику Андрію Бортніку вручили повідомлення про підозру в зловживанні службовим становищем. А саме за те, що два роки тому він виплатив нам за понаднормову роботу (за два місяці) трохи більш як 400 тисяч гривень «ковідних» коштів.

У тексті повідомлення про підозру йдеться про те, що нібито кошти були сплачені працівникам, які не брали участі в ліквідації наслідків респіраторної хвороби COVID-19.

Для нас така позиція правоохоронних органів незрозуміла, оскільки від початку пандемії коронавірусу ми зіткнулися з новим, невідомим на той час викликом. Лікарі, фельдшери, водії, працівники єдиної оперативної диспетчерської служби та інші працівники «швидкої» Рівненщини цілодобово викладалися на повну, аби врятувати життя людям. Кожен зробив свій внесок: починаючи від диспетчерів, які терпляче приймали виклики схвильованих та наляканих пацієнтів; лікарів, які ризикували своїм здоров’ям та робили все можливе, щоб пацієнти не втратили шанс на життя; закінчуючи санітарами, які після кожного виїзду до ковідного пацієнта дезінфікували автомобілі «швидкої».

Для нас незрозуміла позиція правоохоронних органів, які розмежовують працівників «швидкої» на тих, які варті «ковідної» зарплати, і на тих, які — ні. Всі неабияк згуртувались у важкий період пандемії. Ми, наче єдиний механізм, який працює заради спільної мети — порятунку життя. 

А на думку правоохоронців, санітарки «швидкої» незаконно отримали «ковідні» кошти... Так само з тексту підозри випливає, що водії «швидкої», які транспортують наші бригади та хворих на ковід, теж не беруть участі в ліквідації наслідків пандемії...

Ми пропонуємо авторам цієї підозри приїхати до нас хоча б на один день, виїхати разом із ковідними бригадами на виклик, заспокоїти збентежених пацієнтів разом із нашим диспетчером, разом із санітаркою обробити карету «швидкої» після транспортування хворого на COVID-19 і лише після цього робити висновок щодо того, хто має право на ковідні гроші, а хто — ні.

Підтримують медиків і користувачі соцмереж. Зважаючи на те, що розслідування цієї справи проводять слідчі поліції, одна з користувачок соцмереж, яка назвалась Наталією Чеславською, написала: «Поліція сама отримувала по 25 тисяч гривень «ковідних». Писали на своїх авто: «Ми працюємо, а ви сидіть удома». Ковідних хворих «швидкій» не хотіли допомагати транспортувати до машини, то за що вони отримували гроші?».

Анатолій Полюхович: «Правоохоронцям також платили «ковідні» невідомо за що. Скільки будуть насміхатись над «екстренкою»?».

Віктор Мельник пише (цитуємо дослівно): «Коли треба було спасати людей, працівники «швидкої» брали і робили свою справу, наражаючись на небезпеку першими, а зараз — от вам яка вдячність! І на кону стояло життя пацієнтів і життя працівників «швидкої», а зараз вони осуджуються за це! Бред!».

Таня Мартинюк: «Якщо говорити вже про COVID-19 і працівників екстреної медичної допомоги, то, може, згадаємо про те, як люди цієї професії на викликах рятували життя людей, після чого самі потребували порятунку з того самого приводу... Зауважу, «після роботи з такими пацієнтами», тобто, заражались на роботі. То, може, ще потрібно було виділяти кошти і на лікування медперсоналу, а не тільки за пекельну роботу? Дехто навіть пішов із життя...

Гроші тоді виплатили в самий розпал пандемії, бо мусили, а тепер, коли потроху все стихає, то вирішили придумати, як повернути свої кошти. І придумали, що оплата медикам була несправедлива»...

Рівне.

На фото Андрій Бортнік

Фото: rivnepost.rv.ua