Після наради: Руслан Стефанчук та Денис Шмигаль (у центрі) разом із головами Славської та Вигодської територіальних громад Володимиром Бегою та Миколою Мацалаком (праворуч).

«А ви до нас у Сенечів приїжджайте, — каже чоловік із групи людей у центрі села Вишкова Вигодської територіальної громади. — То ми вас із музикою зустрінемо. Я сам на скрипці граю. Та й наших бойківських страв посмакуєте. А ще стільки всього цікавого побачите, не пошкодуєте».


Мешканець села Сенечева Ярослав Галадій.

До курорту Славського — рукою подати, а не дістати

Ми приїхали до села Вишкова із групою журналістів торік восени, щоб оглянути ремонт дороги Долина — Хуст. Знімкуємо, чим привертаємо увагу місцевих жителів. Навперебій нахвалюють оновлення. Серед них — і житель села Сенечева Ярослав Галадій.

«Он, — каже пан Ярослав, — і тротуари у Вишкові зроблені, й автобусний павільйон, є де від негоди сховатися. Радію, що якось, ще в 2019-му, на зустрічі з тодішнім головою Івано-Франківської ОДА Денисом Шмигалем керівник пообіцяв відремонтувати цю дорогу. То свої обіцянки виконав. Ще б до Сенечева таку саму».

Пропозиція навідатися до Сенечева інтригує. Та наш водій навідріз відмовляється їхати до того села. Хоч погода гарна та й лише 12 км. Аргументує: яма на ямі, ще й загрузнути можна.
Стає якось прикро за гостинних жителів Сенечева. Село — майже на межі із Закарпатською областю. Нині це Калуський район. До відомого львівського курорту Славського — рукою подати. До міжнародної автомагістралі Київ — Чоп у селі Плав’є — ближче, ніж до міста Долини Івано-Франківської області.

Щоправда, це географічно так близько. Насправді через гори й ліси доріг туди практично нема. Добре, що торік відремонтували шлях Долина — Хуст, бо донедавна й тут було — наче місячний пейзаж із вибоїнами. А нині вже не стежиш за дорогою — мимоволі впадають в  око місцеві краєвиди. То Центральні Карпати — Горгани. Краса, як мовиться, неписана. Та й край маловідомий, не те що інші регіони Івано-Франківщини — та сама Гуцульщина.

Дорогою до Івано-Франківська навідуємося до селища Вигоди. Голова територіальної громади Микола Мацалак розповідає про нові інвестиційні проекти, що набули розмаху останнім часом. Наголошує — саме оновлення дорожньої інфраструктури дає поштовх розвитку, у рази зріс наплив туристів.

Саме у Вигоді відбулася одна з нарад у 2019 році, де обговорювали плани, як з’єднати близькі географічно райони трьох сусідніх регіонів. Згодом Івано-Франківська, Львівська та Закарпатська області започаткували спільний проект «Мале Карпатське коло». Одним із його ініціаторів був якраз нинішній Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Торік у лютому на всеукраїнському форумі «Україна 30» державний інвестиційний проект «Мале Карпатське коло» було презентовано як частину Національної програми «Велике будівництво».

Як об’єднуються сусідні області

Під керівництвом Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля на Івано-Франківщині наприкінці минулого року відбулася нарада щодо продовження проекту «Мале Карпатське коло». Ухвалено покроковий план дій його реалізації в цьому році.

Включені до проекту дороги беруть свій початок від польського кордону до кордону з Румунією. А це питання стратегічного співробітництва, будівництво нових пунктів пропуску Боберка — Смольнік та Яблунівка — Каминиця.

Важливо, щоб іноземний турист не відчував різниці в якості інфраструктури на українських дорогах.

«Переконаний, що проект отримає вагоме прискорення транскордонного співробітництва. Розшириться транзитний потенціал між Румунією та Польщею. За цим — нові робочі місця, нова якість туристичної інфраструктури в країні», — акцентував Денис Шмигаль.

«Проект «Мале Карпатське коло» — зразок того, як об’єднуються сусідні області для реалізації великих локальних проектів. Це приклад для інших регіонів», — зазначив присутній на нараді Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Загалом буде оновлено понад 600 км доріг, серед них — державного значення, які пролягають через центральну частину Карпат: М-06 Київ — Чоп, Р-21 Долина — Хуст, Т-07-18 Нижні Ворота — Воловець — Міжгір’я Т-14-24 Сколе — Славське, — зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. — Розробляється проектна документація для ремонту штучних споруд на оновлених ділянках. Проектом передбачено оновлення й доріг місцевого значення у важкодоступних гірських районах, які через географічне розташування досі були обділені увагою. Інвестиційний проект дає змогу розвинути ці райони».

А 12 січня стало відомо, що в державне управління передано три дороги місцевого значення: Болехів — Козаківка, Козаківка — Сукіль, Вишків — Сенечів. Вони зіллються в єдину транспортну мережу разом із львівськими Славське — Сенечів та Славське — Вигода. Перспектива — з’єднати гірські курорти Вигоду та Вишків в Івано-Франківській із курортами Славським, Рожанкою (Верхньою і Нижньою), Сколим та Плаєм — у Львівській, Пилипцем, Ізками, Синевиром і Міжгір’ям — у Закарпатській областях.

Перший заступник голови «Укравтодору» Андрій Івко наголосив, що реалізація проекту в гірській місцевості має технологічні складнощі, адже потрібно розширювати дороги, будувати підпірні стінки, забезпечити надійні берегоукріплення, нові транспортні розв’язки, освітлення і відеоспостереження та створити повноцінні умови для велотуристів. Капітальний ремонт має відбутися і на всіх мостових переходах, які вичерпали свій ресурс, щоб об’єкти вистояли десятиріччя.

«Працюємо над прийняттям на баланс і передпроектними рішеннями ремонту та реконструкції доріг Вишків — Сенечів, Болехів — Козаківка, Козаківка — Сукіль, які стали невід’ємною частиною державного проекту «Мале Карпатське коло», — наголошує начальник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак. — Впевнений, що цей проект як частина Національної програми «Велике будівництво» буде реалізовано вчасно, і невдовзі суміжні гірські райони Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей будуть об’єднані якісною дорожньою інфраструктурою».

Віриться, що так і буде. Щоб і невеличкому селу Сенечеву, розташованому неподалік двох перевалів — Вишківського і Торунського — нарешті усміхнулася доля і воно стало частиною туристичної мережі на рівні з відомими гірськими курортами. Й такі самобутні талановиті бойки як-от Ярослав Галадій ще покажуть свої таланти.

Івано-Франківська область.

Фото автора.