Інфляція робить громадян Греції дедалі біднішими. У крамницях цінники на продуктах змінюються убік збільшення майже щодня. Так, за ті самі гроші, за які наприкінці грудня продавали буханець хліба, в середині січня можна купити тільки його половину. Грекам тепер доводиться перед кожним походом до магазину уважно вивчати рекламні брошури зі знижками й підраховувати, який супермаркет пропонує вигідніші ціни. Зрозуміло, в суспільстві зростає невдоволення тим, що уряд, для якого пріоритетом є боротьба з поширенням коронавірусу, не помічає, що людям необхідно добре харчуватися, одягатися і взуватися.

Однак міністр розвитку та інвестицій Адоніс Георгіадіс в інтерв’ю телеканалу Mega TV спростував цю думку. Він повідомив, що уряд зараз розглядає можливість зниження ПДВ на низку продуктів першої необхідності. А також обмірковує, що можна зробити для стримування зростання цін, хоча б на хліб, молочні продукти. Зробити це треба без шкоди для виробників, витрати яких теж зростають через інфляцію. Міністр зазначив, що зниження ПДВ буде тимчасовим заходом, який дасть змогу на цьому етапі з установленням податкових пільг втрутитися в ціноутворення на вільному ринку й загнати інфляцію в розумні межі.

Крім цього, як повідомила газета «Імерісія», уряд приступив до розгляду плану зі збільшення на початку 2022-го мінімальної заробітної плати. Напередодні Нового року вона вже була позапланово підвищена на два відсотки й нині становить 663 євро. Але законодавство передбачає її корекцію на початку кожного року. При цьому всі розрахунки зі зростання «мінімалки», яка не повинна відставати від інфляції, мають бути завершені до кінця лютого.

Нині уряд має намір зробити це на місяць раніше.

Економісти вже прикинули, що базову мінімальну зарплату можна буде підняти щонайменше ще на 2,5 відсотка. І з урахуванням грудневого підвищення вона наблизиться
до річних п’яти відсотків. Усі розрахунки роблять на основі прогнозу економічного зростання, яке в 2022 році має досягти 4,5
відсотка.