Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба офіційно звернувся до всіх країн ЄС і глави європейської дипломатії Жозепа Борреля з пропозицією підтримати ініціативу глави МЗС Румунії і провести у Києві засідання ради міністрів закордонних справ Євросоюзу.

«Ідея вже знайшла позитивний відгук серед наших партнерів, і зараз вони працюють над тим, щоб забезпечити консенсус довкола цього питання. Якщо це станеться, це буде перша подібна подія в історії. Сподіваюся, що навіть ті країни Європи, які мають з Україною певні дискусії з окремих питань, вони відкладуть ці другорядні проблеми убік і зосередяться на головному — безпеці Європи та євроатлантичного простору», — розповів Дмитро Кулеба вчора під час брифінгу.

Він додав, що активні візити західних партнерів у ці дні теж є чинником стримування російської агресії. «Ще в грудні я закликав партнерів запланувати візити саме в січні і лютому цього року. Перебування іноземних гостей в Україні — це теж фактор стримування. Це означає, що партнери вірять в Україну. Ви вже бачили минулого тижня цілу низку таких візитів. А почався цей парад візитів з поїздки керівника європейської дипломатії Жозепа Борреля на Донбас, і ця робота продовжиться», — підкреслив міністр.

За словами очільника українського зовнішньополітичного відомства, агресивні наміри Росії виходять далеко за межі нашої держави, тому й стримувати Росію ми маємо всі разом. Спільними зусиллями ми консолідували міжнародний дипломатичний фронт, який включає весь євроатлантичний простір, а також держави в інших регіонах — аж до Південно-Східної Азії та Австралії», — зазначив Д. Кулеба.

До речі, сьогодні він завершить дводенний візит до Данії, під час якого заплановано зустрічі з прем’єр-міністром Метте Фредеріксен, членами данського парламенту, представниками бізнесу та громадських організацій. Також передбачена аудієнція міністра у Її Величності Королеви Данії Маргрете II.