Про це вчора на брифінгу повідомив міністр оборони Олексій Резніков. Він запевнив, що наша розвідка уважно спостерігає за переміщенням сил РФ, фіксує всі зміни і порівнює їх з даними розвідки країн-партнерів. Нині російський військовий наземний контингент навколо українських кордонів, включно з Білоруссю, а також на тимчасово окупованих територіях Криму та Донецької і Луганської областей становить майже 115 тисяч осіб. І хоча Росія продовжує мілітаризацію тимчасово окупованого Кримського півострова, проте формування ударних угруповань, готових до наступу, там не спостерігається.

«Загроза є, ризики є, вони є з 2014 року, з того моменту, як РФ стала агресором та окупантом, але загрози, як то кажуть, «imminent», тобто невідворотного вторгнення в Україну прямо зараз, станом на цей момент не спостерігається. Тому підстав для паніки, для втечі, пакування якихось валіз немає», — сказав Резніков. І нагадав, що західні стратегічні партнери також змінили свою риторику щодо невідворотності вторгнення РФ до України, посилаючись на вислів прес-секретаря Білого дому. Однак речниця Білого дому Джен Псакі, яка один раз назвала російське вторгнення «неминучим», пообіцяла не вживати надалі це слово трохи з інших причин.

«Ми припинили використовувати (слово «неминуче»), тому що я думаю, що це надіслало меседж, який ми не збиралися надсилати — начебто ми знаємо, що президент Путін ухвалив рішення», — пояснила Псакі, передає «Громадське».

Розглядаючи різні варіанти розвитку подій, серед можливих сценаріїв подальшої ескалації називали провокативні дії з боку РФ з подальшим звинуваченням України, аби в такий спосіб «легалізувати» свою мілітарну агресію.

Так, російська пропаганда поширює фейк про нібито наступ на Донбас, який готує Україна. Очільник оборонного відомства повідомив, що така версія рупорів Кремля викликає переляк серед бойовиків та найманців квазіугруповань на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Україна не планує жодного наступу ні на Донбас, ні на Крим. Ми говоримо тільки про політико-дипломатичні майданчики вирішення цього збройного конфлікту з РФ. Я хочу заспокоїти всіх. Наступати сьогодні ніхто не планує, тому що це життя людей, передусім українців», — зазначив Олексій Резніков.

Він додав, що останнім часом знизилася інтенсивність провокацій з боку бойовиків у зоні проведення ООС. Втім, Росія, за його словами, продовжує постачання їм зброї та пально-мастильних матеріалів. Посилаючись на домовленості про припинення вогню у Нормандському форматі та майданчику ТКГ, міністр наголосив: «Ми розраховуємо на дипломатичне врегулювання як на базовий сценарій».

До речі

За даними штабу ООС на 03.02, за минулу добу війська РФ 4 рази порушували тишу на Донбасі. Зокрема, обстрілювали Водяне з мінометів калібру 82 мм, заборонених Мінськими домовленостями. А також з безпілотника скинули снаряд ВОГ-17 на КПВВ «Гнутове». Втрат серед українських захисників немає.

Україна продовжує отримувати військову допомогу від західних партнерів та очікує на неї у подальшому. Як зазначив Олексій Резніков на брифінгу у МОУ, за його дорученням у цьому місяці направлено до дружніх країн запит «з нашими потребами». Отже, чекаємо офіційні відповіді...

Міністр оборони поінформував, що проситиме Туреччину позачергово поставити бронежилети та шоломи українській армії, зважаючи на особливий період. Крім того, Резніков анонсував розмову з турецьким колегою, аби обговорити можливість співпраці в акваторії Чорного моря між ВМС Туреччини та України. Він нагадав, що на верфях Туреччини будується крейсер для потреб українського морського флоту. А також повідомив про підписання рамкової угоди між країнами у сфері високих військових технологій, одним із напрямків якої є виробництво безпілотників «Байрактар» в Україні.