Під час спільного брифінгу голова українського парламенту подякував пану Пашеку за візит до України. «У цей складний період дуже важливо відчувати підтримку наших зарубіжних друзів, — зауважив Р. Стефанчук. — Усі питання, про які ми говорили, знайшли одностайну підтримку. А це питання територіальної цілісності та суверенітету нашої країни і питання гарантування безпеки нашої держави».

Голова Верховної Ради та Президент Міжпарламентського Союзу обговорили низку питань, пов’язаних із загрозою російської агресії та з розвитком парламентського виміру Кримської платформи. Порушували й теми, які стосуються розгортання міжпарламентської дипломатії, підтримки з боку груп дружби та Міжпарламентського Союзу. «Мав можливість повідомити, що наприкінці січня Верховна Рада підтримала звернення до парламентів та урядів світу і міжпарламентських організацій про підтримку України та про засудження спроб вчинити будь-який вплив на вільний вибір України щодо свого майбутнього, — зазначив Руслан Стефанчук. — Також, окрім нашого діалогу в рамках Міжпарламентського Союзу, я подякував Дуарте Пашеку за співпрацю із Португалією — країною, яку він представляє».

Під час зустрічі сторони обговорили низку питань, пов’язаних із розширенням діалогу України та Міжпарламентського Союзу, в тому числі й у частині безпеки, територіальної цілісності та суверенітету нашої країни. Просту формулу, якої вони дійшли під час спілкування, за словами Руслана Стефанчука, можна сформулювати одним висловом: «Дипломатії — так, агресії — ні»! Також зійшлися на тому, що питання діалогу — це питання компромісу. «Але жодним чином у контексті компромісу не може ставитися питання української ідентичності, цілісності та безпеки», — акцентував Голова Верховної Ради.

«Це була надзвичайно цінна зустріч», — резюмував він та ще раз висловив вдячність Президенту Міжпарламентського Союзу за особисту підтримку та за підтримку з боку організації, яку він очолює.

Дуарте Пашеку у відповідь на це подякував за теплі слова та за запрошення відвідати Україну. «Як Президент Міжпарламентського Союзу, без жодних сумнівів заявляю про недоторканність усіх країн у межах кордонів, визнаних ООН, — наголосив він. — Усі кордони мають поважатися — і це один із ключових аспектів діяльності нашого союзу. Саме для того, щоб чітко це сказати, в цей момент я перебуваю тут».

Він також підкреслив, що діалог має бути основним інструментом для вирішення питань між країнами. «Звичайно, між сусідами в усьому світі можуть бути якісь негаразди, але діалог та дипломатія мають бути вирішальними для того, щоб знаходити шляхи для вирішення цих негараздів для забезпечення мирного існування для всіх», — зауважив політик. «Якщо Міжпарламентський Союз може бути корисним у знаходженні такого діалогу між Росією та Україною, ми будемо раді забезпечити його, — продовжив Дуарте Пашеку. — Ми розуміємо, що кожна країна прагне бути вільною у виборі свого майбутнього без жодних посягань іззовні. А особливо це стосується парламенту, де ми знаходимося, тому що парламент є обраний людьми». Він висловив сподівання, що наша країна не увійде в більш важку стадію конфлікту, і нам вдасться знайти компроміс, у тому числі й завдяки солідарності Міжпарламентського Союзу.

Дуарте Пашеку також висловився як представник португальського парламенту: «Українська діаспора є другою за розміром у Португалії. Ми дуже добре співіснуємо і сприймаємо вас як братів. Вас завжди будуть раді вітати в Португалії».

«Діяльність українського парламенту із розвитку міжпарламентського діалогу з іншими країнами триває. Основою цього діалогу є підтримка територіальної цілісності та суверенітету нашої держави, тому прошу всіх до цього доєднуватися», — додав Руслан Стефанчук на завершення брифінгу.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут