Віддавати борг планують частинами — 26 січня за реструктуризацію заборгованості під час чергової сесії проголосували депутати Запорізької міської ради.

Борг, згідно з рішенням сесії Запорізької міської ради, буде розбито на 84 місяці.

У «Міських теплових мережах» зазначають: кредиторська заборгованість перед АТ «Нафтогаз України» виникла за використаний станом на 1 червня 2021 року газ — для виробництва теплової енергії, послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Заборгованість зменшена за рахунок різниці в тарифах, відшкодованої місцевим бюджетом у грудні 2021-го субвенцією з державного бюджету — відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення». Запоріжжю, згідно з цим законом, відшкодували майже 181,5 млн грн.

У МТМ, пояснюючи ситуацію, кажуть: через те, що реалізація змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 р. відбувається з затримкою, підприємство не має юридичних підстав застосовувати до кінцевого споживача економічно обґрунтовані тарифи. Також проти підвищення «виступає» меморандум щодо застосування до населення тарифів на централізоване опалення, який було прийнято 9 лютого 2021 року.

Наведені у меморандумі цифри коригувалися ще наприкінці 2018-го — у «Тепломережах» кажуть, що вони не покривають витрати підприємства. Відповідно, концерн не має коштів для забезпечення своїх зобов’язань перед «Нафтогазом».

У свою чергу АТ «НАК «Нафтогаз України», підкреслюють у запорізьких «Тепломережах», ще з 2014-го почав практику стягнення не тільки основного боргу за газ, а ще й пені, інфляційних втрат та 3% річних, причому навіть за умови відсутності основного боргу.

«Міські теплові мережі» у пояснювальній записці до проекту рішення про реструктуризацію прозвітували про «судову» роботу з боржниками. Великого успіху на цій ниві «Тепломережі» не досягли: за весь минулий рік було складено лише 681 претензію (вимогу, нагадування) на загальну суму 27,5 мільйона гривень. Порівняно із мільярдною заборгованістю перед «Нафтогазом» ця цифра має смішний вигляд.

Важлива деталь: повідомити про заборгованість мало, її треба ще й стягнути. Із цим у «Міських теплових мережах» теж кепсько: станом на 1 січня 2022 року на примусовому виконанні перебувають аж
17 111 виконавчих документів на загальну суму майже 182,2 мільйона гривень. Їхня левова частка (12 015) з’явилася в 2021-му.

Загалом у 2021 році на поверненні заборгованості МТМ «заробили» лише 31,7 мільйона гривень. Відсоток виконання судових рішень вражаюче низький — лише 21,5%. А кількість невиконаних судових рішень навпаки зашкалює — 25 995 на загальну суму 267,6 мільйона гривень.

Підливають олії у вогонь стрімко зростаючі борги споживачів за опалення і гарячу воду: станом на 1 червня 2021 року борг за «теплі» блага становив 1,338 мільярда гривень, а на 1 січня 2022-го — вже на 200 мільйонів гривень більше — 1,543 мільярда гривень.

У листопаді 2021-го населення оплатило лише 59,5% комунальних рахунків. У грудні минулого року, як повідомила «Голосу України» прес-служба концерну «Міські теплові мережі», рівень проплат просів ще на кілька відсотків — до 56%. Це також призводить до зростання боргу перед «Нафтогазом».

Крім опалення та гарячої води, ростуть у запорізьких споживачів борги й за інші комунальні послуги. Станом на початок 2022 року загальна сума заборгованості споживачів за комунальні послуги перетнула межу у три мільярди гривень.

У концерну «Міські теплові мережі» до боргів додалася ще одна проблема — невдоволення місцевого бізнесу «теплими» розцінками. Все — через імплементацію Методики № 315, прийнятою Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України перед опалювальним сезоном 2021/2022. Запорізькі комерсанти називають її «несправедливою» та «неприйнятною» і вимагають її скасування.

Основні проблеми підприємців, що виникли у зв’язку зі згаданою методикою, стосуються дискримінаційних умов сплати за теплову енергію. Навіть ті нежитлові приміщення, які максимально теплоізольовані та відокремлені від системи центрального теплопостачання, все одно обкладаються обов’язковим «податком» у вигляді незрозумілих для бізнесу «мінімально-середніх тарифів». Тобто підприємця, чиє приміщення розміщене на першому поверсі багатоповерхівки (або хоча б контактує з нею), змушують сплачувати вартість значної частини гігакалорій, що була спожита мешканцями цього будинку. При цьому показники лічильників тепла або інші об’єктивні аргументи не сприймаються представниками запорізьких «Тепломереж» як привід для зменшення тарифів. Звичайно, такий стан справ не влаштовує запорізьких комерсантів.

І якщо раніше місцевий бізнес намагався обстоювати свої позиції тихо, не привертаючи до них уваги суспільства, то цієї зими ситуація змінилась. Підприємці, поставлені на межу виживання, почали протестувати — і робити це дедалі активніше. Кілька тижнів тому в. о. міського голови Запоріжжя, секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв прислухався до «теплових» протестів бізнесу та створив робочу групу для розв’язання проблеми.

Одним із механізмів такого розв’язання стане офіційне звернення Запорізької міської ради до київської влади з наполегливим проханням скасувати дію Методики № 315 та створити новий документ — але вже з урахуванням думки бізнесу. За це рішення 26 січня під час чергової сесії Запорізької міської ради проголосували депутати.

Запоріжжя.

Фото з відкритих джерел.