«Це — перший візит президента Франції до нашої країни за останні 24 роки. Переконаний, він буде плідним для наших держав, адже Україна та Франція зацікавлені у поглибленні співпраці у сфері безпеки та посиленні економічної взаємодії», — написав Президент України Володимир Зеленський у Твіттері перед початком переговорів.

Щоправда, цього разу приїзд Е. Макрона був спричинений передусім російською загрозою. До української столиці він прибув з Москви, де Володимир Путін не зтишив агресивну риторику й говорив більше мовою ультиматумів і погроз, ніж компромісів.

Під час спільної прес-конференції президенти України та Франції підтвердили, що основною темою переговорів стали питання деескалації військової загрози довкола кордонів України та безпеки в Європі.

Е. Макрон наполіг на тому, що єдиним виходом з ситуації є виконання Мінських домовленостей. «Зустріч політичних радників лідерів країн Нормандського формату, що відбулася 26 січня, підтвердила готовність просуватися шляхом виконання цих угод. І я сьогодні почув, що ви теж до цього готові. Це єдиний шлях до миру», — заявив Е. Макрон, додавши, що 10 лютого у Берліні відбудеться чергова зустріч політичних радників лідерів України, Франції, Німеччини та Росії. За словами Е. Макрона, нині «необхідно внести корективи у документи 2015 року (мається на увазі Мінські домовленості), аби вони могли бути виконані».

Окрім виконання Мінських домовленостей, за словами Е. Макрона, потрібен діалог про безпековий порядок, «який влаштує усіх».

Також французький лідер подякував українському народу за спокій, холоднокровність та виваженість у цей важкий час.

Як вже вказувалося, напередодні візиту до Києва президент Франції побував у Москві, де провів переговори з Володимиром Путіним. Ці перемовини вже викликали широкий резонанс. Так, Емманюель Макрон прокоментував зустріч радників Нормандського формату і заявив, що Володимир Зеленський нібито відкликав законопроект, який нібито не відповідав Мінським домовленостям.

Він не уточнив назву документа, проте, як інформує «Радіо Свобода», останнім часом з Верховної Ради відкликали лише один проект закону — «Про засади державної політики перехідного періоду». Про його відкликання повідомив Кабінет Міністрів 25 січня, пояснивши це необхідністю доопрацювати текст у відповідності до рекомендації Венеційської комісії.

Володимир Путін під час спільної прес-конференції з Е. Макроном всіляко наполягав на необхідності виконання Мінських домовленостей. Щоправда, лише українською стороною. Про зобов’язання Росії у їх рамках господар Кремля не згадав. Також він вкотре наполіг на тому, аби Україну та Грузію не включили до НАТО. Навіть більше, очільник Росії продемонстрував неабияку обізнаність у внутрішньо українських справах, зокрема, у перебігу розгляду справ проти екс-президента Петра Порошенка. «Коли Порошенко ще був президентом України, я йому казав, що, якщо у нього виникнуть якісь складнощі в майбутньому, Росія готова надати йому політичний притулок. Він тоді іронізував багато з цього питання. Але сьогодні хочу підтвердити свою пропозицію, незважаючи на наші серйозні розбіжності щодо врегулювання на Донбасі», — заявив В. Путін.

Петро Порошенко, до речі, оперативно відреагував на пропозиції Кремля, порадивши Путіну нарешті усвідомити, що «ми розберемося самі, тут, в Україні. І одвічна російська практика «опікуватися» українською політикою та політиками вже давно припинилася».

Загалом, очевидним є те, що Росія продовжує шантажувати Україну та Європу війною. Причому робить це відверто. Бажання, які висуває, зокрема Україні, є очевидно самогубними й такими, які не можна виконати у межах діючої правової системи. Російське керівництво це прекрасно усвідомлює, адже саме крах політичної системи України є його головною метою, яку у Кремлі вже не приховують.

Фото president.gov.ua