Фото: kmu.gov.ua

Ситуація з поширенням коронавірусу поки що має негативні тенденції, тож українці не повинні забувати про важливість вакцинації, в тому числі й бустерною дозою. «За минулий тиждень зареєстровано майже 243 тисячі нових випадків захворювання, тож за сім днів приріст становить плюс 44 відсотки», — сказав під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що у зв’язку з цим Івано-Франківська та Рівненська області вже перебувають у червоній зоні, а з 11 лютого червоний рівень епідемічної небезпеки буде поширено на Закарпатську, Луганську та Хмельницьку області.

Кабінет Міністрів вніс зміни до програми єПідтримка, які передбачають, що повністю вакциновані люди з інвалідністю І та ІІ груп зможуть витратити отримані 1000 гривень на ліки. Крім того, особи віком від 60 років та люди з інвалідністю І та ІІ груп зможуть спрямувати ці кошти на оплату житлово-комунальних послуг. Зазначимо, що загалом в Україні налічується понад мільйон людей з інвалідністю, які належать до І та ІІ груп.

Щодо виділення в рамках програми єПідтримка 500 гривень за бустерну дозу вакцинації від COVID-19, то відповідно до рішення уряду їх можна буде отримати з 14 березня. На сьогодні бустерне щеплення зробили вже понад 500 тисяч українців.

Водночас уряд збільшив із 4 до 9 місяців строк використання перерахованих на картку 1000 гривень. На сьогодні програмою єПідтримка вже скористалися понад 8,2 мільйона громадян. З початку запуску програми на картки українців перераховано 8,25 мільярда гривень, з яких 2,7 мільярда гривень громадяни вже витратили.

Кабмін зробив черговий крок до розширення е-послуг у сфері охорони здоров’я. «В електронній системі охорони здоров’я уже впроваджено єдину електронну медичну картку, формування та наповнення якої здійснюють всі підключені до системи надавачі медичних послуг. Це забезпечує консолідацію інформації про пацієнта в одному місці. Однак неврегульованим залишалося питання інформатизації системи реабілітації», — сказав глава уряду, зазначивши, що ухвалене рішення дасть змогу інтегрувати послуги з реабілітації в е-систему охорони здоров’я.

Ще одне підтримане урядом рішення передбачає, що ветерани бойових дій та постраждалі учасники Революції Гідності зможуть згенерувати відповідне посвідчення у застосунку «Дія». «Електронне посвідчення буде використовуватися як аналог відповідного документа у формі книжечки», — повідомив Д. Шмигаль.

Підтримана урядом постанова врегульовує закупівлю лікарських засобів та медичних виробів за кошти держбюджету. «Цього року для Міністерства охорони здоров’я на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів виділено безпрецедентні 10 мільярдів гривень. Тож цей документ врегульовує порядок використання цих бюджетних коштів, а також запроваджується цифровий інструментарій збору заявок на ліки», — повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, зазначивши, що це дасть можливысть набагато оперативніше і збирати заявки, і розподіляти ліки між регіонами.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект «Про освіту дорослих». Цей документ розроблено відповідно до Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію з ЄС, а також Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону «Про освіту». Проект закону визначає правові, організаційні та економічні засади функціонування й розвитку системи освіти дорослих в Україні, створення умов для ефективної співпраці зацікавлених сторін із метою реалізації права дорослої особи на безперервне навчання впродовж життя, для задоволення її особистісних потреб з урахуванням пріоритетів суспільного розвитку та запитів економіки. До складових освіти для дорослих пропонується віднести: компенсаторну освіту (здобуття будь-яких рівнів загальної середньої освіти дорослими особами); формаційну освіту (здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в нетрадиційному віці або повторно); професійне навчання — вдосконалення загальних та професійних компетентностей працівника шляхом реалізації відповідних програм навчання, у тому числі індивідуальних, зазвичай на виробництві, за ініціативи та відповідальності роботодавця; додаткову освіту — вільну і необмежену, в тому числі післядипломну. Для забезпечення впливу громадськості на формування державної політики у сфері освіти дорослих законопроектом пропонується утворити Національну раду з питань освіти дорослих.

Кабмін погодив Указ Президента про присудження політв’язню Нариману Джелялову державної стипендії імені Левка Лук’яненка.

Ця стипендія буде виплачуватися у період незаконного затримання та ще рік після звільнення. Зазначимо, що нині Нариман Джелялов утимується російською окупаційною адміністрацією в СІЗО міста Сімферополя.