Адже у тарифі на транспортування води з каналів на поля три чверті — це вартість електроенергії. А її ціна просто злетіла. Так, Іванівський міжрайонний водгосп, який постачає хліборобам живильну вологу з Каховського магістрального каналу, торік платив за кіловат 3,13—4 грн, а тепер 5,82—6,08 грн.

Відповідно, вартість транспортування дніпровської води на зрошення має зрости з 32,7 до 42,5—42,7 копійок за кубометр, підрахували у міжрайводгоспі. І це таки відбудеться у квітні, на початку поливного сезону, якщо держава не виділить дотації для відшкодування бодай частини зростаючих витрат на електроенергію для меліораторів.

У дещо вигіднішому становищі на Херсонщині ті землевласники, котрі отримують воду з Північно-Кримського каналу. Він самотічний, відтак оплати електрики для роботи численних насосних станцій не потребує. Тому вартість для аграріїв транспортування життєдайної рідини торік була значно нижчою — ледь перевищувала 6 копійок за куб. Але це не означає, що в нинішньому році тариф також не підвищиться, зауважує начальник управління ПКК Сергій Шевченко. Оскільки подорожчала не тільки електроенергія, а й пальне, запчастини до техніки, піднялася мінімальна зарплата. «Формування нового тарифу на транспортування води для зрошення завершиться у березні, й усі ці економічні чинники в ньому будуть враховані», — повідомив Сергій Шевченко власкору «Голосу України».

Херсонська область.