Ми звернулися по офіційний коментар до директора лікувального закладу Володимира Лепехи:

— Відповідно до умов функціонування акушерсько-гінекологічних служб та умов контрактування Національної служби здоров’я України щодо пакета «Стаціонарна допомога при пологах» для цього виду медичної допомоги у пологовому відділені має бути як мінімум 150 пологів на рік. У пологовому відділенні КНП «Млинівська ЦРЛ» за 2021 рік було прийнято лише 72 пологів. Звичайно, пацієнтів не вистачає, і дотриматися умов для контрактування цього пакета медичних послуг ми не в змозі.

Однак для контрактування цього виду медичної допомоги ми все-таки документи подавали, але, на превеликий жаль, угоду для надання стаціонарної допомоги при пологах породіллям нашого регіону Національна служба здоров’я України не уклала. Тому юридичних підстав для надання цього виду медичної допомоги КНП «Млинівська ЦРЛ» не має. Тож за погодженням із профспілковою організацією лікувального закладу та нашим власником — Млинівською селищною радою — на медичній раді ухвалено рішення про скорочення пологового відділення. Процедура закриття розпочалася, нині в пологовому відділенні пацієнтів уже не приймають.

Організаційно-штатну структуру лікарняного закладу ми погоджуватимемо з нашим власником. Додам, що певна кількість ліжко-місць буде зареєстрована в хірургічному відділенні нашого лікувального закладу для так званих гінекологічних патологій, тому частина медперсоналу пологового відділення буде там працевлаштована.

Крім того, Володимир Борисович спростував чутки про те, що, мовляв, на Млинівщині і, очевидно, Демидівщині наразі на обліку перебувають майже 200 вагітних жінок.

— Нині на обліку перебувають лише 40 вагітних мешканок, — поінформував директор лікувального закладу. — Однак у разі суттєвого зростання кількості пацієнток, які ставатимуть на облік, порушуватимемо питання про відновлення функціонування пологового відділення. І це може статися навіть через рік, якщо, скажімо, станеться сплеск народжуваності на території, яку обслуговує КНП «Млинівська центральна районна лікарня», і ми зможемо витримати умову у 150 пологів на рік.

Млинів
Рівненської області.