Такий акцент поставив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час брифінгу, який відбувся після Погоджувальної ради.

Спілкуючись із журналістами, глава парламенту більш детально розповів про нараду з представниками парламентських фракцій та груп, яка має відбутися під головуванням Секретаря Ради національної безпеки та оборони Олексія Данілова.

Від імені парламенту там будуть присутні представники президії законодавчого органу влади, по одному представнику від кожної фракції та групи і три очільники комітетів, які напряму пов’язані з питаннями оборони та міжнародної політики. «Окрім цього, в цій зустрічі братимуть участь Прем’єр-міністр, представники силового та економічного блоку, ЗСУ та розвідки, — повідомив Р. Стефанчук. — Ми будемо обговорювати питання, пов’язані з поточною безпековою ситуацією. Основне завдання, яке ми виносимо — скоординувати всі зусилля, щоб всі органи державної влади могли розуміти, які державницькі рішення їм необхідно приймати, щоб забезпечити територіальну цілісність та незалежність нашої держави».

Коментуючи питання, яке стосувалося припущення з приводу того, що народні депутати обговорюють можливість відмови від курсу на НАТО, Р. Стефанчук заявив: «Наскільки я розумію, пан Пристайко чітко зазначив, що курс на НАТО є складовою нашої Конституції. І я абсолютно підтверджую цей факт. Наскільки я знаю, зараз не обговорюється жодних питань щодо змін у Конституції в частині членства України в НАТО. Скажу більше: це суверенне право кожної країни вирішувати напрямок свого розвитку. Це моя позиція. Ніхто не має права вказувати на червоні лінії, на можливі неможливості щодо прийняття тих чи інших рішень суверенною державою». Руслан Стефанчук заявив, що як глава парламенту, він діє у повній відповідності до Конституції, де чітко передбачено стратегічний курс в ЄС і НАТО. «Я це розумію, я з цим живу і я докладу всіх зусиль, щоб це сталося», — резюмував він.

Кількість народних депутатів, хворих на COVID-19, зменшується, запевнив Р. Стефанчук. В цей період ми всі маємо забути про свої болячки і бути в залі, бо ми маємо бути готові до прийняття рішень, необхідних для держави Україна».

Нова постанова про звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України має більш жорсткий характер, порівняно із попередньою постановою, яку приймали кілька тижнів тому, наголосив Р. Стефанчук. Вона містить вимогу докласти всіх зусиль, необхідних для того, щоб деескалувати ситуацію, яка склалася на кордонах нашої країни. Ця постанова вже зареєстрована за номером 7045, повідомив Р. Стефанчук і висловив сподівання, що її проголосують у сесійній залі вже у вівторок.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.