Зокрема, тільки за два дні вони ліквідували 35 таких пожеж, під час яких вогонь «злизав» майже 70 гектарів сухої рослинності. Зрозуміло, що в абсолютній більшості випадків ідеться про рукотворні загорання, тобто підпали.

Вони відволікають рятувальників області від виконання критично важливих завдань, змушують витрачати пальне та інші матеріальні ресурси. І це при тому, що працівники ДСНС Полтавщини допомагають, скажімо, колегам із Харкова розбирати тамтешні завали після обстрілів і бомбардувань житлових будинків та інших цивільних об’єктів російськими окупантами, супроводжують колони евакуйованих із фронтових регіонів тощо…

За таких обставин пошуки паліїв сухої трави та очерету активізували й правоохоронці. Водночас вони нагадують про те, що за такі більш ніж сумнівні «витівки» передбачені чималі штрафи: для звичайних громадян – до 6 тис. 120 грн, для посадових осіб – до 21 тис. 420 грн.

Начальник обласної військової адміністрації Дмитро Лунін повідомив про те, що працівники поліції вже затримали сімох чоловіків саме за підпал сухостою. Кожному з них «виписали» понад шеститисячний штраф і 15 діб громадських робіт.

Але одними лише адміністративними стягненнями найбільш злісні палії не відбудуться. В умовах воєнного стану їхні дії можуть прирівнювати до диверсії. Адже вогонь і дим на відкритих територіях обмежують видимість і простір для маневрування підрозділів ЗСУ, можуть спричиняти пошкодження військової техніки, детонування боєприпасів, створюють інші загрози й небезпеки.

Тож ті, хто цьому сприяє, притягуватимуться вже не до адміністративної, а до кримінальної відповідальності. А диверсантам, як відомо, світить від 10 до 15 років позбавлення волі.

Полтава.

Фото зі сторінки Головного управління ДСНС в області у Фейсбуці.