Понад половина (53%) українців, які працювали до повномасштабної війни, зараз не працюють, 22% працюють у звичайному режимі, 21% – віддалено чи частково, і лише 2% знайшли собі нову роботу.

Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування Адаптація українців до умов війни, проведеного соціологічною групою Рейтинг 19 березня.

Найбільше втрата роботи торкнулася: жителів Сходу країни (74%), молоді до 35 років (60%) та тих, хто залишив своє місто (66%).

Економічне становище в результаті війни не змінилося лише у 18% громадян, у 52% воно значно погіршилося, у 28% швидше погіршилося.

Відтак від початку повномасштабної війни росії проти України все більше наших громадян залишається без роботи. Когось відправили у відпустку, когось звільнили через те, що підприємство зупинилося, а чиєсь місце роботи було просто знищене ворогом. Хтось із цих людей пішов до армії, хтось – у волонтери, а хтось хоче знайти нову роботу, щоб продовжувати годувати сім'ю.

У кого залишилася робота

Експерти кажуть, що стабільна робота є у тих, хто до війни працював на західні компанії – насамперед йдеться про айтішників. Також шанс залишитися на плаву є у тих, хто працює дистанційно.

"На ринку праці України ситуація стресова, тому що навіть за наявності роботи людям складно сконцентруватися на справах. Стабільно працюють усі ті, хто має зайнятість в IT-секторі. Віддалена робота доступна багатьом ще з часів пандемії. Проте люди зайняті не на 100%, а зі змінним виконанням завдань. Багато хто змушений переміщатися країною, навіть усередині однієї області, змінюють гостьові будинки, або готелі. Тому якість їх роботи страждає", – говорить засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян.

За словами експерта, найчастіше втрачають роботу ті, хто був зайнятий у роздрібному бізнесі, що опинився в зоні бойових дій. Та й у інших великих містах зараз спостерігаються проблеми з попитом, оскільки з мегаполісів масово їде споживач.

Також ніхто зараз не будуватиме нових будинків, не робитиме ремонти. Адже будь-якої миті будинок може бути знищений. Тож попит на робочу силу в Україні впав.

За словами експерта, відновлення попиту на фахівців буде після війни. Настане час для тих, хто займається будівництвом, ремонтом, логістикою, ландшафтними роботами, знову будуватимуть дороги.

 "Зараз практично на 100% завантажені приватні служби безпеки. Співробітники індустрії краси теж не сидять без діла – працюють приватно і домовляються з клієнтами про надання послуг", – продовжує експерт.

Столичний бізнес закликали повертатися до звичної діяльності

Тим часом голова Гуманітарного штабу Київської області Олексій Кулеба закликав усіх представників бізнесу області активно повертатися до своєї діяльності.

Про це йдеться в його відеозверненні, розміщеному в Telegram-каналі урядника.

"В умовах, що склалися сьогодні, закликаю всіх представників бізнесу Київщини активно повертатися до своєї діяльності. Прошу: кому дозволяє питання безпеки, питання логістики та попиту – від маленьких кав'ярень до великих виробництв – працюйте, виходьте на роботу. Ми маємо відновлювати свою економіку навіть у таких важких умовах війни", – закликав голова Гуманітарного штабу.

Він додав, що українці потребують роботи та виплат зарплат.

"Місцеві бюджети мають поповнюватися за рахунок податків та надходжень. Громади мають жити. Обов'язок тих районів, де зараз не проводяться бойові дії, - стати надійним тилом для Київщини, для всієї нашої країни", - наголосив голова Гуманітарного штабу.

Переможемо!